Japan koopt Russische ruimtetechnologie

TOKIO, 10 JUNI. Rusland heeft Japan zijn ruimtevaarttechnologie te koop aangeboden en voorgesteld om gezamelijke ruimteprojecten te beginnen teneinde de totstandkoming van een ruimtevaartverdrag tussen beide landen te bespoedigen. Dat meldt vandaag de doorgaans gezaghebbende Yomiuri Shimbun.

Kringen rondom het Japanse kabinet zouden hebben bevestigd dat Japan het Russische aanbod in eerste aanleg heeft aanvaard. Het verdrag zou het Japanse ruimtevaartprogramma, dat tot nu toe exclusief is verbonden met de Amerikaanse ruimtevaart, radicaal wijzigen.

Bronnen op het ministerie van buitenlandse zaken en op het ministerie van internationale handel en industrie zeiden vanmorgen desgevraagd niet het gehele bericht te kunnen bevestigen. Een Russische delegatie is op 2 en 3 juni op bezoek geweest bij het ministerie van buitenlandse zaken. Er is toen gesproken over samenwerking, zo bevestigden ze, maar ze wilden niet in details treden.

Joeri Koptev, president van het Russische ruimtevaartbureau, verklaarde tegenover de Japanse krant dat het gaat om kennis en technologie die worden toegepast in Ruslands meest geavanceerde ruimteveer, de Buran, en in grote raketten van het type Energia. Ook wil Rusland de resultaten van zijn biologische en medische ruimte-experimenten aan Japan verkopen, alsmede gegevens over lange, bemande ruimtevluchten. Japan zou vooral belangstelling hebben voor deze gegevens en voor een speciale lange-afstandssensor die een object in de ruimte kan lokaliseren dat een diameter heeft van maar drie meter.

Ongeveer 40 Japanse ruimtevaartdeskundigen zouden begin juli naar Rusland vertrekken om de onderhandelingen over het ruimteverdrag af te ronden. Mogelijk zal het verdrag ondertekend worden tijdens het komende bezoek van president Jeltsin in september aan Japan.

    • Paul Friese