HCS kwijnt weg op strafbank beurs

AMSTERDAM, 10 JUNI. Het eens zo gevraagde automatiseringsfonds HCS kwijnt dezer dagen weg op de strafbank van de Amsterdamse effectenbeurs. Na een gigantisch verlies van meer dan 400 miljoen gulden zag de beurs zich genoodzaakt het hoofdfonds uit de officiële notering te verwijderen.

AMSTERDAM HCS, na een gigantisch verlies tot "non-valeur' verworden en uit de officiële notering gehaald, was vanmorgen nog 40 cent waard. Eergisteren noteerde het automatiseringsconcern nog 65 cent.

Op de Amsterdamse effectenbeurs kondigde de naderende zomerperiode zich vanmorgen nadrukkelijk aan. De stemming werd keurig in evenwicht gehouden door het lagere slot op Wall Street enerzijds en de hogere dollar anderzijds. De EOE-index, die gisteren sloot op 317,45 punten, was omstreeks het middaguur 0,3 punt lager.

Bij de meeste fondsen waren de koersschommelingen beperkt tot dubbeltjes verschil. Ook bij Fokker viel nauwelijks enige beweging te bespeuren na de gemeenschappelijke verklaring met Dasa dat vooruitgang was geboekt bij de besprekingen over samenwerking.

NEW YORK Wall Street sloot gisteren fors lager als gevolg van een gebrek aan kooplust. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot 34,18 punten lager op 3.369,95. Nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie komen pas later deze week en van de bedrijven valt pas volgende maand nieuws te verwachten in de vorm van de resultaten over het tweede kwartaal.

LONDEN Ook in Londen overheerste wederom de rust. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.635,4, was omstreeks het middaguur 10,7 punt hoger.

FRANKFURT Zorgen over de toekomst van Europese eenheid drukten vanmorgen de stemming in Frankfurt. Beleggers hielden zich grotendeels afzijdig van de Duitse beurs. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.786,26, was omstreeks het middaguur ruim twee punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vandaag lager als gevolg van verkopen gerelateerd aan termijncontracten op de index. Veel beleggers hielden zich afzijdig. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 102,17 punten lager op 17.742,87.