"Deze keer volgen wij je niet, Gaddafi'

TRIPOLI, 10 JUNI. Voor het eerst sinds kolonel Gaddafi in 1969 in Libië de macht greep heeft een officiële krant gisteren kritiek geleverd op zijn beleid. Tegelijkertijd heeft een “revolutionaire groep” gemeld het officiële persbureau JANA te hebben overgenomen. Aangezien het om Libië en Gaddafi gaat en over twee dagen een zitting van het Libische parlement over de kwestie-Lockerbie begint, is het heel goed mogelijk dat de Libische leider zelf de jongste ontwikkelingen heeft geïnspireerd. Het is bijvoorbeeld niet uitgesloten dat de gebeurtenissen de inleiding vormen tot een andere houding in de huidige crisis met het Westen over Lockerbie.

Jamahiriya, het officiële orgaan van Gaddafi's revolutionaire comités (de waakhonden van zijn revolutie), vroeg Gaddafi het “fata morgana” van Arabische eenheid te vergeten, en Libische belangen voorop te stellen, zelfs al brengt dat een verbond “met de joden zelf” met zich mee. Volgens het blad lachen de Arabische landen Libië uit, terwijl ze deelnemen aan de “moord op afbetaling” via de sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties tegen Libië heeft ingesteld wegens zijn weigering twee van betrokkenheid bij de aanslag op een Amerikaans vliegtuig verdachten aan het Westen uit te leveren.

“Jij mag een luchtspiegeling najagen, maar deze keer volgen wij je niet” , aldus het blad. “Jij hebt ons gedwongen tot vijandigheid jegens het Westen, terwijl we daarmee alleen problemen hadden wegens jouw Arabieren.” “Het Westen heeft onze vijandigheid beantwoord, terwijl jouw Arabieren ons hebben verraden en zich aan de vijanden hebben onderworpen.” “Of je het nu aanvaardt of niet, of jij je les hebt geleerd of niet, wij geloven geen enkel woord meer van wat jij het Arabische lot, het Arabische bloed en het Arabische gevoel noemt.”

Tegelijkertijd meldde JANA zelf dat “een revolutionaire groep uit de revolutionaire pers” het persbureau en het ermee verbonden blad Al-Fajr had overgenomen omdat “het Libische volk recht heeft de waarheid te kennen”. Een journalist van het persbureau legde later uit dat twee dagen tevoren een nieuwe directeur was verschenen, en dat de personele veranderingen daaruit bestonden. JANA volgde tot dusverre een harde lijn inzake Lockerbie, dat wil zeggen vierkant tegen uitlevering van de twee Libische verdachten aan de VS of Groot-Brittannië.

De ontwikkelingen kunnen een andere opstelling inluiden wat betreft de uitlevering van de twee. Sommige diplomaten in Tripoli geloven dat de aanstaande zitting van het Algemeen Volkscongres, het officiële, zij het feitelijk machteloze parlement, de twee mannen gaat aanmoedigen zichzelf voor berechting aan het Westen uit te leveren. Daarvoor pleit onder andere het feit dat Libië sinds kort informatie over zijn relatie met het Ierse Republikeinse Leger aan Londen geeft, een andere eis van de Veiligheidsraad. Anderen twijfelen echter of Gaddafi nu al bereid is tot een totale kniebuiging voor de eisen van het Westen. (Reuter, AP, AFP)