Crédit Lyonnais neemt belang in vliegtuigbouwer

PARIJS, 10 JUNI. De Franse staatsbank Crédit Lyonnais neemt via een kapitaalinjectie een minderheidsbelang in het eveneens door de staat gecontroleerde vliegtuigbouwconcern Aerospatiale. De twee bedrijven hebben verder meegedeeld dat over de omvang nog geen beslissing is genomen.

Crédit Lyonnais zou 1,5 miljard frank (500 miljoen gulden) in Aerospatiale steken en op basis daarvan zou de bank een deelneming van tien procent krijgen. Een woordvoerder van Aerospatiale kon deze cijfers gisteren niet bevestigen, maar zei dat de werkelijke cijfers hierbij wel dicht in de buurt liggen.

Het Franse ministerie van financiën zal de details verder vaststellen. Crédit Lyonnais en Aerospatiale moeten wel rekening houden met mogelijke bezwaren van de Europese Commissie.

De Europese Commissie geeft deze week ook een oordeel over een vergelijkbare injectie van 1,25 miljard franc van de Banque Nationale de Paris voor de luchtvaartmaatschappij Air France.

Aerospatiale vormt samen met het Duitse Dasa en het Italiaanse Alenia het consortium Airbus Industrie, dat zich bezig houdt met de ontwikkeling van grotere passagiersvliegtuigen. Daarnaast zitten de drie maatschappijen ook in het zogenaamde Euroliner-consortium. De Franse en Italiaanse vliegtuigbouwconcerns zitten ieder met een belang van 25 procent in het consortium, terwijl Dasa 50 procent voor zijn rekening neemt. In dit Euroliner-project ontwikkelen de drie maatschappijen een serie kleine straalvliegtuigen, die voor de Nederlandse vliegtuigfabrikant Fokker zeer concurrerend zijn. Het consortium is in opspraak geraakt na de onderhandelingen tussen Dasa en Fokker over een meerderheidsbelang voor het Duitse vliegtuigbouwconcern. Fokker bedong vorige week dat deelname van Alenia en Aerospatiale pas op termijn zou worden besproken.