Belang Viag in Kühne & Nagel

BONN/ROTTERDAM, 10 JUNI. Het Duitse conglomeraat Viag heeft een derde deel van de in Zwitserland gevestigde onderneming Kühne & Nagel (expeditie, scheepvaart, vrachtvervoer en opslag) overgenomen. Viag neemt deel via VBB (Viag-Bayernwerk-Beteiligungsgesellschaft). Partner Bayernwerk is voor veertig procent eigendom en voor 25 procent eigenaar van Viag.

Kühne & Nagel, met ook vestigingen in Nederland, was sinds begin dit jaar volledig eigendom van Klaus-Michael Kühne doordat deze de vijftig-procents deelneming van het Britse conglomeraat Lonrho kocht. Lonrho had de aandelen elf jaar in bezit.

Viag is actief in produktie en distributie van gas en elektriciteit, in aluminium, chemicaliën, glas en verpakkingen. Het concern wil de deelneming van 33,34 procent in Kühne & Nagel mogelijk uitbreiden met nog eens tien procent en is samen met Klaus-Michael Kühne van plan om Kühne & Nagel binnen drie jaar naar de beurs te brengen. Vorig jaar zag het Zwitserse concern zijn omzet toenemen met 13,4 procent tot 4,8 miljard Zwitserse frank 5,9 miljard gulden. De nettowinst daalde vorig jaar met 42,6 procent tot 19,6 miljoen frank 24 miljoen gulden.

Kühne & Nagel is in Nederland gevestigd in Rotterdam, Papendrecht, Schiphol, Aalsmeer en Nieuwegein. In Rotterdam is Kühne & Nagel eigenaar van de containerterminal Uniport (50.000 containers per jaar). Het concern is ook voor 70 procent eigenaar van Van Vliet Internationaal Transport (120 vrachtwagens). Kühne & Nagel Nederland doet voorts in verzekeringen via de dochtermaatschappij Nacora Assurantiekantoor.