Atlas Venture wil volgend jaar naar de beurs

AMSTERDAM, 10 JUNI. De Atlas Venture Groep (verstrekking van durfkapitaal) overweegt in 1993 notering aan te vragen op de officiële markt van de Amsterdamse effectenbeurs. Atlas heeft daarnaast haar structuur vereenvoudigd om gemakkelijker nieuwe aandeelhouders aan te trekken.

Dit heeft de directie van Atlas gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers bekendgemaakt. De Atlas Groep investeert in bedrijven die in hun huidige ontwikkelingsfase hogere risico's koppelen aan meer dan gemiddelde kansen. Atlas heeft via verschillende fondsen, waarin diverse institutionele beleggers meedoen, een beschikbaar vermogen van 350 miljoen gulden. Eind vorig jaar waren er in totaal 57 participaties in portefeuille.

De tot Atlas behorende fondsen hebben gecombineerd vorig jaar een totaal investeringsresultaat behaald van 32,6 miljoen gulden tegen 19 miljoen gulden in 1990. Het gerealiseerde resultaat was 5,9 miljoen gulden (vorig jaar 8,3 miljoen gulden) en kwam vooral in de Benelux tot stand. De directie noemt de ontwikkeling “bevredigend”.

Atlas was vorig jaar vanuit Amsterdam, Boston en München actief met vijf fondsen, Atlas Venture I en II, Partno Deelnemingen (samen met TNO), Atlas Venture Germany en Atlas Venture US Fund. Begin 1992 is in Amerika een tweede fonds opgericht. Atlas investeerde in 1991 voor 19 miljoen gulden, waarvan 20,5 miljoen gulden in elf nieuwe deelnemingen.

Het investeringsniveu van Atlas zal in 1992 ten minste op het peil van 1991 liggen. In de eerste vijf maanden van het jaar is al meer dan 20 miljoen gulden aan investeringen gerealiseerd. De mogelijkheid in de komende jaren aanzienlijke resultaten te behalen wordt volgens de directie mede weerspiegeld in de ongerealiseerde waardestijging (effectenbezit dat in waarde is gestegen maar in portefeuille is gehouden) die vorig jaar weer optrad. De mate waarin en de snelheid waarmee deze stijging tot uiting komt in de gerealiseerde winst, is afhankelijk van de economische ontwikkeling en het beursklimaat.

Atlas heeft tevens een belang verworven van 17,4 procent in European Technologies Holding (ETH) in Amsterdam. ETH is in 1990 opgericht met aandeelhouders in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland en richt zich op het verstrekken van risicodragend kapitaal aan jonge, Duitse bedrijven in de medische en de informatiesector. Daarbij wordt ETH geadviseerd door Technologie Holding VC GmbH in München.