Als de kokkies op de Harer Majesteits ...

Als de kokkies op de Harer Majesteits Hellevoetsluis 's woensdags de blauwe hap serveren, staakt het vijftig meter lange marineschip voor even de jacht op mijnen.

De heerlijkheden die in de kombuis zijn klaargestoofd, dienen de zeevarenden in alle rust tot zich te nemen. De satésaus zou bij lichte zeebevingen en aardschokken, die het onschadelijk maken van mijnen kan veroorzaken, de kraakwitte overhemden van de marineheren onnodig bevuilen. Daarom volgen de officieren, onder-officieren, korporaals en matrozen op het schip driemaal daags moeiteloos het dienstbevel "Op de plaats rust, zonder te spreken' op als hun de rijsttafel wordt voorgezet.

In de "Gouden Bal', de mini-kantine van de onder-officieren, krijgen ze dagelijks een stevig ontbijt geserveerd waarbij het Hollandse broodje kaas niet ontbreekt. En als de scheepsbel twaalf glazen slaat, hebben de drie kombuiskoks een warme lunch klaarstaan. Een hongerig septet doet zich dan tegoed aan wat de pot schaft. Het menu van de week is hier al tijdenlang hetzelfde, maar het gebrek aan culinaire originaliteit wordt allerminst betreurd. De midweekse Indische prak kan de mannen al vele jaren bekoren en vlees, aardappelen en groente vervelen op de andere dagen ook nog steeds niet. Via een simpel belletje kunnen de heren aan de kombuis laten weten wanneer ze klaar zijn voor soep, vlees, toetje of koffie. Vorsende blikken van het vorstenpaar en ingelijste damesportretten zijn de simpele, preventieve middelen om klachten over de krappe behuizing te voorkomen.

    • Max Christern