Ajax zet vanaf zijlijn de toon bij Nederlands elftal

GOTHENBURG, 10 JUNI. Alles wees er in de voorbereiding op dat het Nederlands elftal bij het Europese kampioenschap met een versterkte Ajax-ploeg zou aantreden. Rinus Michels selecteerde acht spelers van de UEFA-Cupwinnaar en liet bovendien later blijken ook het spelsysteem van de club uit De Meer te willen copiëren. De meeste Ajacieden die dachten te spelen vergissen zich waarschijnlijk. Als de voortekenen niet bedriegen zal Oranje op Euro '92 ten hoogste met een of twee spelers van Ajax in de Zweedse arena's verschijnen. Enkelen zitten op de bank, anderen zelfs op de tribune. Ajax zet de toon, maar wel vanaf de zijlijn. Een aantal spelers van de Amsterdamse club geeft zijn mening over de manier waarop Oranje momenteel in hun huid kruipt.

John van 't Schip: “Toen ik geselecteerd werd voor het Nederlands elftal wist ik dat op de rechtsbuitenplaats met Ruud Gullit te maken zou krijgen. Ik moet gewoon goed bezig blijven. Gullit heeft zich ook het afgelopen seizoen weer blessuregevoelig getoond. Er komen voor mij nog genoeg mogelijkheden om in het Nederlands elftal te spelen. Hoewel ik denk dat de bondscoach vrijdag tegen Schotland in eerste instantie vasthoudt aan het oude stramien. Als dat niet blijkt te functioneren, zal hij misschien een omzetting plegen. Bijvoorbeeld door Gullit achter de spitsen te posteren en mij op de rechterflank. Het Nederlands elftal is in de voorronde van het EK nogal van systeem gewisseld. Aanvankelijk begonnen we met twee spitsen, na de nederlaag in Portugal koos Michels voor drie aanvallers en later zou hij weer terugvallen op twee spitsen. In de voorbereiding op het EK is het Ajax-systeem als leidraad gehanteerd. Ik denk toch het gevolg van de frisheid die wij de laatste maanden in het UEFA Cup-toernooi hebben getoond. Maar is het niet zo, dat het Nederlandse voetbal met Ajax, Feyenoord en Oranje in het verleden altijd het meeste succes heeft gehad met drie spitsen? Ajax heeft aangetoond dat dit offensieve voetbal in het huidige voetbal ook nog kan. Al mag je, vind ik, niet te veel vergelijkingen trekken. Bij Ajax zijn er naarmate het seizoen vorderde allerlei automatismen ontstaan. Er is onvoldoende tijd voor Oranje om dat in een korte tijd ook te creëren. Maar je beschikt ter compensatie over extra kwaliteit, zoals de drie van Milaan en Ronald Koeman.”

Dennis Bergkamp: “Die spelers zijn qua leeftijd en ervaring een stuk verder dan de meeste Ajacieden. Daarom is het ook niet gek dat Michels hen wel opstelt en een groot aantal van ons elftal niet. Al blijft het natuurlijk heel vreemd dat Nederland het Ajax-systeem speelt met een beperkt aantal Ajax-spelers. Ik vind trouwens dat er weinig verschil in kwaliteit bestaat tussen wat er op de bank zit en wat er in het veld staat. Het is gewoon een keuze die je maakt. En Michels kiest voor de spelers waarmee hij in '88 succes heeft geboekt. Aan ons, de Ajacieden, de taak om het systeem van Ajax over te brengen op de rest van de selectie. Ik werk er hard aan mijn rendement in het Nederlands elftal te vergroten. Ik heb te maken met andere type spelers als bij Ajax. In mijn eigen elftal verricht Stefan Pettersson voor mij veel werk, trekt hij gaten of kaatst mij de bal toe. Daarvan kan ik profiteren. Van Basten is natuurlijk een heel andere voetballer. Ik kan genieten van zijn acties, maar bij hem ben ik degene die het vuile werk moet opknappen.”

Wim Jonk: “Als er op het middenveld een opeenhoping van spelers ontstaat, zoals afgelopen vrijdag tegen Frankrijk, wordt het met name voor Bergkamp een moeilijke zaak. Ik zag hoe hij toen in de problemen kwam en voelde met hem mee. Dennis moet veel aangespeeld worden. Ik zoek hem vaak op in de wedstrijd. Die jongen heeft zoveel kwaliteiten, hij komt er wel weer bovenop. Bij Ajax is het zo dat we altijd eerst een aanspeelpunt zoeken in de diepte door het centrum. Is daar geen ruimte, dan openen we over de vleugels. Het Nederlands elftal zal achterin met snelle voetballers moeten spelen.”

Danny Blind: “Ronald Koeman zou ook op het middenveld kunnen spelen in de rol die Jonk bij ons vervult (Wouters moet dan controlerend op het middenveld opereren, terwijl Blind de vacante positie van Koeman kan overnemen. De vraag is dan alleen: wijkt Wouters naar links ten koste van Witschge of naar rechts ten koste van Rijkaard, red.). Ik leg het maar even bij je neer. Voor elke speler die je opstelt in Oranje valt momenteel wat te zeggen. Ik was natuurlijk enorm teleurgesteld toen bleek dat ik niet meer tot het basisteam behoorde. De afgelopen twee jaar heb ik twaalf interlands van de eerste tot de laatste minuut meegemaakt. Maar ik mag hier niet gefrustreerd over doen, ik moet me als prof gedragen. Wat het systeem betreft, denk ik dat de balcirculatie sneller moet. Het beste is dat er spelers in de opbouw worden overgeslagen. Het blijft een vereiste om zover mogelijk van het doel af te spelen.”

Frank de Boer: “Een ander aspect is natuurlijk de vrije man op het middenveld die door het Ajax-systeem steeds ontstaat. Jan Wouters dus. We praten met de Ajax-clan echt wel over de vraag waarom er nu zo weinig Ajacieden worden opgesteld in Oranje. Michels heeft gewoon meer vertrouwen in de oude garde. Het is voor Bergkamp en Roy fantastisch dat ze er desondanks in staan. Jammer dat ik geblesseerd ben geraakt. Adri van Tiggelen is als rechtsbenige voetballer natuurlijk geen echte linksback. Ik zal er alles aan doen om tijdens het EK nog in het Nederlands elftal te komen.”

Jan Wouters (ex-Ajax, nu Bayern München): “Het Ajax-systeem past bij de spelers van de totale selectie. We hebben bovendien drie goede buitenspelers (Roy, Van 't Schip en Gullit) die in vorm zijn. Helemaal het Ajax-concept copiëren is moeilijk. Het internationale topvoetbal stelt op dit niveau nu eenmaal hogere eisen aan een spelsysteem dan een UEFA-Cuptoernooi.”

Foto: Fysiotherapeut Rob Ouderland van Oranje behandelt Frank Rijkaard. De middenvelder van AC Milan heeft last van een liesblessure. Vanmiddag ondergaat hij een test, die uitwijst of Rijkaard vrijdag tegen de Schotten van de partij kan zijn. Het Nederlandse team trainde gisteren fanatiek. “Soms te fanatiek” vond Ruud Gullit, die meende dat doelman Hans van Breukelen hem op het oefenveld een keer te hard aanpakte. (Foto ANP)

    • Erik Oudshoorn