Advocaat: Staat lokt zelfmoord cliënt uit bij uitlevering aan de VS

DEN HAAG, 10 JUNI. De Nederlandse Staat maakt zich schuldig aan uitlokking van zelfmoord als hij overgaat tot uitlevering aan de Verenigde Staten van een 63-jarige Nederlander die twaalf jaar geleden een vriendin in Californië heeft vermoord.

De Haagse advocaat mr. J. Sjöcrona stelde vanmiddag in kort geding voor de president van de Haagse rechtbank dat zijn cliënt vrijwel zeker zelfmoord zal plegen indien hij voor berechting wordt overgedragen aan de VS. De advocaat beroept zich op de “humanitaire exceptie” die uitlevering, bijvoorbeeld in geval van suïcide-gevaar, verbiedt.

De 63-jarige man is de eerste Nederlander die volgens Sjöcrona aan de Verenigde Staten dreigt te worden uitgeleverd. De man heeft volgens zijn advocaat “in een waas” in 1980 zijn Amerikaanse vriendin doodgeschoten toen zij eiste dat hij zich van zijn Nederlandse vrouw liet scheiden. Na de moord heeft hij zich met zijn vrouw gemeld bij de Amerikaanse politie. Hij is na betaling van een borgsom met zijn vrouw naar Nederland vertrokken waar hij nu al weer ruim tien jaar woont.

De uitlevering is op last van de Haagse rechtbank een keer aangehouden om een medische rapportage over de man mogelijk te maken. De psychiatrisch adviseur van het ministerie van justitie concludeert dat de man niet dermate ziek is dat hij niet kan worden uitgeleverd. Sjöcrona schermt daarentegen met verklaringen van twee psychiaters en de huisarts. Psychiater Zeegers concludeert onder andere dat “uitlevering en nieuwe detentie voor deze toch al zo defecte en geestelijk gestoorde man een zeer grote mogelijkheid voor catastrofale gevolgen biedt”. De rapportage van de Justitie-adviseur noemt Zeegers bepaald onvolledig en onverantwoord.

Sjöcrona acht uitlevering “van een lichamelijk en psychisch wrak” bovendien ontoelaatbaar omdat zijn cliënt bereid is zich in Nederland te laten berechten hetgeen juridisch ook mogelijk is.

Een mogelijkheid is ook dat de man een in Amerika opgelegd vonnis in Nederland uitzit. De raadsman wijst er echter op dat de minimumstraf voor moord in de Verenigde Staten twintig jaar bedraagt. De Amerikanen zouden daarom moeten toezeggen, aldus Sjöcrona, dat een in Amerika opgelegde straf naar Nederlandse maatstaven kan worden omgezet. Bij een dergelijke zogeheten exequatur-procedure krijgt de verdachte in dit geval waarschijnlijk een flink lagere straf.