Aandeel Euro Disney geen garantie voor pret

Het amusementsconglomeraat Disney staat niet onder alle omstandigheden garant voor pret en vermaak. Aandeelhouders Euro Disney moesten dat de afgelopen dagen tot hun verdriet ervaren. Het pretpark in Noord-Frankrijk, genoteerd op de Parijse effectenbeurs, moest de afgelopen weken een fors koersverlies incasseren. Vorige week donderdag begon een vrije val die pas vanmorgen enigszins tot stilstand werd gebracht.

Twee maanden geleden bereikte Eurodisney een hoogste koers van ruim 160 Franse francs. Het aandeel was vanmorgen amper 110 franc waard. Al weken ging het gerucht dat sedert de grootse opening, bijna acht weken geleden, de publieke belangstelling is tegengevallen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Eurodisney dit jaar het begrote aantal van 11 miljoen bezoekers binnen de poorten kan verwelkomen.

Eurodisney is voor 49 procent eigendom van de Amerikaanse amusemtsgigant Walt Disney co. De overige 51 procent is in handen van publieke aandeelhouders. Eurodisney sprak vorige week de sombere verwachting uit dat het pretpark in het lopende boekjaar, dat eindigt op 30 september, niet winstgevend zal zijn. Ook meldde de directie dat 1,5 miljoen mensen een bezoek aan het park hadden gebracht. Dit was minder dan verwacht.

“Misleidende berichten over files en grote drukte hebben ertoe geleid dat veel mensen hun bezoek hebben uitgesteld”, klaagde president Robert Fitzpatrick. Hij liet daarnaast in een brief aan de aandeelhouders weten dat de tweede fase van de Eurodisney, een "thema park' dat een Disney-MGM studio zal bevatten, is uitgesteld.

Ondanks deze sombere berichten menen marktkenners dat beleggers die hun stukken nog niet kwijt zijn, niet in paniek moeten raken. De aandelen vasthouden is op het moment de verstandigste strategie, zo luidt hun advies. Ze wijzen erop dat het hachelijk is vergaande conclusies te trekken uit de iets tegenvallende bezoekersaantallen in de eerste weken. Bovendien zijn de Franse consumentenbestedingen in april en mei over de hele linie teleurstellend geweest. Die bestedingen zullen in de loop van het jaar wel weer aantrekken. Na de euforie rond Eurodisney is het overdreven dat beleggers zich storten in een poel van somberheid, zo stellen de optimisten.

    • Paul Wessels