Winter blij met plotse transfer naar Lazio

GOTHENBURG, 9 JUNI. Als een kind zo blij vertrok Aron Winter gisteren met het Nederlands elftal naar Zweden. De 25-jarige Ajacied verkeerde immers in de wetenschap dat hij de komende vier jaar voetbalt in de Serie A voor Lazio Roma. De transfer kwam in het pinksterweekeinde razendsnel rond, nadat de Italiaanse club vorige week donderdag voor het eerst contact had opgenomen met zijn zaakwaarnemers Hans Oosting en Ella Adriaanse.

Afgelopen zaterdag reisde Winter met zijn begeleiders naar Rome om kennis te maken en de laatste details af te wikkelen. Ajax hoefde in elk geval niet te onderhandelen. De vraagprijs van de Amsterdamse club werd onmiddellijk ingewilligd.

Eenmaal geland in Zweden werd Winter, die acht jaar geleden van SV Lelystad '67 naar Ajax kwam, gisteren opgewacht door Italiaanse journalisten. Marco van Basten was zo bereidwillig om als tolk op te treden bij de interviews. Winter: “Trainer Louis van Gaal heeft me in Nederland als een van de eersten gefeliciteerd met de overgang. Hij zei tegen me: Ik vind het jammer dat je weggaat, maar dit aanbod kon je niet weigeren. Jij redt het wel in Italië, want een voetballer als jij slaagt overal.”

In de dans om de diensten van Winter is PSV de grote verliezer. De landskampioen heeft lange tijd gewacht met het uitbrengen van een bod op de international omdat niet duidelijk was of Gerald Vanenburg naar het buitenland zou vertrekken. Toen het zeker was dat Vanenburg in Eindhoven bleef heeft manager Kees Ploegsma toch contact opgenomen met Ajax. Winter: “De afspraak was, dat als de Italiaanse interesse op niets zou uitlopen Ajax in de salarissfeer de strijd zou aangaan met PSV. Dus die club was het waarschijnlijk toch niet geworden.”

Kort voor de interland van afgelopen vrijdag in Lens tegen Frankrijk, waarin hij niet goed speelde, was Winter al op de hoogte van de eerste contacten met Lazio, dat kennelijk haast had. “Maar er waren wel meer gesprekken met Italiaanse clubs geweest, dus ik nam het nog niet erg serieus. Toen ik vrijdagavond op Schiphol werd opgewacht door Oosting (een ex-leraar van Winter uit Lelystad, red.) en Adriaanse (advocate van het bureau Stibbe & Siemont), wist ik wel hoe laat het was.”

Lazio Roma eindigde het afgelopen seizoen in de Serie A op de tiende plaats. Daardoor greep de club, die altijd in de schaduw heeft gestaan van stadgenoot AS Roma, naast Europees voetbal. Het elftal van trainer Dino Zoff heeft al drie gelouterde buitenlanders onder contract staan. De Duitse internationals Karl-Heinz Riedle en Thomas Doll, maar vanaf volgend seizoen zeer waarschijnlijk ook de veelbesproken Paul Gascoigne uit Engeland. De vierde buitenlander, de Uruguayaan Ruben Sosa, vertrekt naar Inter. Winter: “Ik zou nu als vierde buitenlander te veel zijn. Toch ga ik er vanuit, dat ik niet ben gekocht voor een plaats op de reservebank of de tribune. Het is allemaal zo snel gegaan, dat ik niet precies weet wat me bij die club te wachten staat. Maar Rome is natuurlijk een geweldige stad om te wonen. Mijn vriendin gaat tijdens het EK een huis zoeken in het centrum. Ik maak me geen zorgen. Ik pas me overal gemakkelijk aan. En voorlopig ben ik iemand die zich vanaf zijn 25ste financieel geen zorgen meer hoeft te maken.”

Het is opvallend dat Vanenburg met een toch wat grotere staat van dienst geen club kon vinden in Italië en Winter wel. De gewezen Ajacied: “Ik heb begrepen dat ze mij hebben gevolgd tijdens de UEFA-Cupwedstrijden die Ajax heeft gespeeld tegen Genoa en Torino. Vanenburg verdient in Nederland meer goodwill. Ik wens hem komend jaar bij PSV een goed seizoen toe.”

Ajax is weer met de neus op de feiten gedrukt. De hoogtijperiode die de club doormaakt, zal van korte duur zijn als de Zuideuropese voetbalbolwerken het huidige elftal weer gaat uithollen. Dennis Bergkamp is ongetwijfeld de volgende die de Meer verlaat. Trouwens Ajax raakte in één seizoen Richard Witschge, Jan Wouters en Aron Winter kwijt. De club blijft vooralsnog niet meer dan een opleidingsinstituut voor de (Zuid)europese topclubs. Winter: “Ajax is een wereldclub. Ik heb er zeven jaar onzettend veel geleerd. Het is spijtig dat ik die club moet verlaten.”

Foto: Marco van Basten fungeert in Zweden als tolk als een Italiaanse journalist Aron Winter uithoort. (Foto ANP)

    • Erik Oudshoorn