VLADIMIR MECIAR; Gezicht van Slowakije

“Wij moeten een gelijkwaardige partner van de Tsjechen in Europa worden, net als de Polen en de Hongaren.” Door deze en dergelijke uitspraken heeft Vladimir Meciar zich ontwikkeld tot veruit de populairste politicus van Slowakije. De linkse nationalisten van Meciar, verenigd in de Beweging voor een Democratisch Slowakije (HZDS), zijn de grootste politieke groepering in Slowakije geworden.

De populariteit van Meciar dateert niet van vandaag of gisteren. Toen het Slowaakse parlement hem in april vorig jaar ontsloeg als premier, nadat hij wegens meningsverschillen over de Slowaakse autonomie uit de regeringspartij Publiek tegen Geweld was gestapt en een eigen beweging had opgericht, gingen in Bratislava vijftigduizend mensen de straat op om tegen dat ontslag te protesteren. Volgens een opiniepeiling van een jaar geleden zou 89 procent van de Slowaken vertrouwen hebben in hem.

Meciar is een voormalige communist, van wie wordt gezegd dat hij nog voor de Tsjechoslowaakse geheime dienst heeft gewerkt. Hij was lid van de jeugdorganisatie van de partij. Tijdens de Praagse Lente steunde hij Dubcek, waardoor hij na het mislukken van diens experiment uit de partij werd gezet. Mede daardoor heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot een "Slowaakse Robin Hood'. De 50-jarige Meciar is oud-bokser, die de bevolking op een zeer populaire toon weet toe te spreken. Hij verzekert zijn toehoorders er telkens weer van dat hun lot bij hem, bij "Vlado', in goede handen is.

Met zijn volkse stijl spreekt Meciar zeer tot de verbeelding van een volk dat zich altijd achtergesteld heeft gevoeld bij de Tsjechen. Slowakije is eeuwenlang geregeerd door de Hongaren. Van de Hongaarde minderheid moet Meciar dan ook weinig hebben. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog genoot het gebied onder een fascistisch regime enige tijd formeel onafhankelijkheid.

In Praag wordt Meciar een nationalistische populist gevonden, van wie de Slowaken niets hebben te verwachten. “Ik roep jullie op niet op mensen te stemmen voor wie persoonlijke macht belangrijker is dan het lot van de natie”, zei president Havel nog niet zo lang geleden.