Veiligheidsraad stuurt eenheid naar Sarajevo

LJUBLJANA, 9 JUNI. De Veiligheidsraad van de VN heeft gisteravond besloten 1.100 blauwhelmen naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo te sturen. Een 1000 man sterk infanteriebataljon, 60 militaire waarnemers en 40 politiemannen worden op het vliegveld van de stad gestationeerd, dat opnieuw geopend zal worden voor humanitaire transporten.

In de omsingelde stad kampen de 300.000 achter gebleven inwoners al weken met een tekort aan voedsel en medicijnen. Het vliegveld werd twee maanden geleden, nadat het door Servische troepen werd ingenomen, gesloten. Na drie dagen durende onderhandelingen, die geleid werden door vertegenwoordigers van de VN-vredesmacht, stemden de strijdende partijen vrijdag in met de heropening van het vliegveld onder toezicht van de VN.

Omdat er in Sarajevo nog steeds wordt gevochten sprak de secretaris-generaal van de VN, Boutros Boutros Ghali, van een “operatie met veel risico s”. Hij schatte de kosten van de operatie voor de eerste drie maanden op 40 miljoen gulden en voor elke maand dat de operatie langer duurt nog eens op vijf miljoen gulden. Ghali zei te verwachten dat de blauwhelmen binnen tien dagen de controle over het vliegveld zullen overnemen. Radio Sarajevo meldde vanmorgen dat tijdens het pinksterweekeinde bij gevechten in Sarajevo meer dan 100 mensen zijn gedood. Alleen gisteren al kwamen 28 mensen om het leven en raakten 136 mensen gewond.

Vanaf vrijdagmiddag wordt de stad bijna onafgebroken door Servische troepen vanaf de omliggende heuvels met granaten en raketten beschoten. De bevolking heeft haar toevlucht gezocht in schuilkelders. Een commandant van de Bosnische Territoriale Verdediging zei gisteren dat zij dit weekeinde voor het eerst artillerie-geschut heeft ingezet dat zij op de Servische troepen heeft veroverd. Hij zij in Sarajevo “belangrijke terreinwinst op de Servische terroristen te hebben geboekt”.

    • Theo Engelen