Uitstel Roemeense stembus

BOEKAREST, 9 JUNI. De twee kamers van het Roemeense parlement hebben gisteren besloten de voor 26 juli geplande parlements- en presidentsverkiezingen op te schorten.

Na een urenlang, stormachtig debat besloot de gemeenschappelijke vergadering van de twee kamers met een meerderheid van 220 tegen 182 stemmen tot dat uitstel. Het wordt verwacht dat president Ion Iliescu nog deze week de partijleiders voor een gesprek uitnodigt om een nieuwe datum voor verkiezingen later dit jaar vast te stellen. De Verenigde Staten en andere westerse landen hebben Roemenië onder druk gezet om nog dit jaar verkiezingen te houden. Honderden miljoenen dollars aan buitenlandse hulp zijn bevroren totdat er vrije verkiezingen worden gehouden in de Balkanstaat.

Premier Theodor Stolojan zei gisteren voor het parlement dat de vertraging van de vrije verkiezingen “de moeilijkheden van de overgang naar een vrije markt-economie alleen maar verergert”. Aan de verkiezingen, die volgens de grondwet nog dit jaar moeten worden gehouden, zullen meer dan tweehonderd partijen meedoen. Waarnemers in Boekarest verwachten dat de politieke verdeeldheid erdoor alleen maar zal toenemen. Het Nationale Reddingsfront, dat ooit tweederde van het parlement controleerde, is hopeloos verdeeld door een persoonlijke ruzie tussen president Iliescu en de voormalige premier Petre Roman. (AFP, AP)