Spectaculaire aanval SPLA in Z-Soedan

NAIROBI, 9 JUNI. De Zuidsoedanese guerrillabeweging SPLA heeft in het weekeinde een spectaculaire aanval ingezet op de regionale hoofdstad Juba. De rebellen slaagden erin het hoofdkwartier van het regeringsleger korte tijd te bezetten en diep in het centrum van de stad binnen te dringen. Juba was gisteravond echter nog in handen van de regering.

Nog nooit eerder zette het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA) zo'n massale aanval in op de Zuidsoedanese hoofdstad. Menig sceptische waarnemer in de Oostafrikaanse regio noemt de SPLA-actie echter “een stevige trap van een stervend paard”.

Het afgelopen jaar is de meest rampzalige periode gebleken uit de geschiedenis van het SPLA. Eerst raakte het zijn oefen- en uitvalsbases in de buurstaat Ethiopië kwijt. Daarop splitste een groep strijders zich af uit ongenoegen over het dictatoriale beleid van SPLA-leider John Garang.

Op het zwakste moment van het SPLA sloeg het regeringsleger keihard toe. In twee maanden veroverde het door Iraanse adviseurs begeleide Soedanese regeringsleger meer dan tien strategisch belangrijke stadjes. Vorige week behaalden de regeringsstrijdkrachten hun grootste overwinning met de inname van het stadje Kapoeta bij de Keniase grens.

Nu Kapoeta in regeringshanden is, is het SPLA ook afgesloten van hulp vanuit Kenia, na het eerdere wegvallen van zijn steunpilaar Ethiopië. Als enige stad van betekenis in SPLA-handen blijft Torit over, hoofdkwartier van John Garang. Torit ligt niet ver van Juba en wordt omsingeld door regeringstroepen. Mogelijk willen de rebellen deze omsingeling doorbreken door de regeringsmilitairen naar Juba te lokken.

In de laatste vijf jaar stond het SPLA er niet eerder zo slecht voor. Het moreel in guerrilla-rangen daalde nog nooit zo laag, nog nooit liepen er zoveel rebellen over naar de vijand. De aanval op Juba moet volgens de SPLA-strategie het keerpunt inluiden en tonen dat de opstandelingen nog steeds een factor van betekenis zijn.

De gevechten bij Juba komen nog geen week na vredesbesprekingen in Abuya in Nigeria. Dit vredesoverleg leverde geen overeenkomst op tussen de twee SPLA-facties enerzijds en de regeringsdelegatie anderzijds. De twee rebellenfacties daarentegen bereikten wel onderling een akkoord. Ze besloten weer gedeeltelijk te gaan samenwerken en gezamenlijk te gaan ijveren voor zelfbeschikking voor de Zuidsoedanezen.

    • Koert Lindijer