SLM-ramp gevolg van fout piloot

AMSTERDAM, 9 JUNI. De vliegramp met de DC-8 Anthony Nesty van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) drie jaar geleden bij Zanderij is veroorzaakt door een "pilot error', een fout van de piloot.

Dit staat in het concept-rapport over de oorzaak van de ramp dat door de Amerikaanse luchtvaartorganisaties FAA (Federal Aviation Authority) en NTSB (National Transportation Safety Board) en een Surinaamse onderzoekscommissie is opgesteld. De Surinaamse regering zou nog niet op de hoogte zijn van het rapport dat een redacteur van het ANP zegt te hebben ingezien.

Het rapport bevestigt de lezing van de gebeurtenissen zoals die de afgelopen jaren onder andere door publikatie van het verslag van de "voice-recorder' uit de cockpit kon worden afgeleid. Ook is gebleken dat de Amerikaanse piloot van het toestel, de 66-jarige W. Rogers, op grond van zijn leeftijd en eerdere incidenten onbevoegd was het toestel te vliegen. Bij de ramp kwamen 179 mensen om het leven. Slechts 10 mensen overleefden het ongeval.

Ook de directie van de SLM is volgens het rapport medeschuldig. Het rapport noemt in dit verband oud-SLM-directeur M. Mungra. Mungra zegt desgevraagd zich niet schuldig te voelen. De meeste overlevenden en nabestaanden kunnen aan de inhoud van het rapport geen financieel belang ontlenen. Op twee na accepteerden allen in 1990 een schikkingsvoorstel van de SLM om hun schadeclaims te regelen. In de Amsterdamse Mozes en Aäronkerk hebben zo'n zevenhonderd mensen zondag de slachtoffers herdacht.