Reupende boksroeier Aardewijn

“Slopen die man! Trek hem uit elkaar, Peppie!” Dat was het commentaar van krachttrainer Bob de Weert toen Pepijn Aardewijn in april op wereldkampioen Henk Jan Zwolle afstevende. Aardewijn wordt gecoacht door de directeur van de Nederlandse Boksbond Paul Hartog. Hij pleegt zich te hullen in een sportjack met op de rug de naam van de zwaargewichtbokser Alex Blanchard. De sportieve agressie van Aardewijn zou in een boksring niet misstaan, maar hij is roeier. Met vier internationale zeges is hij dit seizoen zelfs de succesvolste Nederlander.

De jonge skiffeur opereert dit jaar in de schaduw van zware roeiers als Nico Rienks. Zijn gewichtscategorie tot 72,5 kilogram komt niet op de Olympische Spelen voor. Op nationale wedstrijden is Aardewijn wel een lastige horzel voor de olympiërs. Op de skiffhead in april troefde hij bovengenoemde Zwolle af en vorige week, op de nationale kampioenschappen, versloeg hij de olympische skiffeur Frans Göbel.

De afgelopen dagen bereidde Aardewijn zich in een trainingskamp in het Belgische Hazewinkel voor op de Rotsee-regatta, zijn laatste test voor de lichte WK in Montreal. “De eerste keer dat ik in zo'n wankele skiff zat, vond ik het hartstikke eng”, zegt Aardewijn. Nu heeft hij een persoonlijk record van 6.58 minuut op zijn naam staan, een verbazingwekkend snelle tijd voor een lichte roeier. “Ik roei effectief en vooral mentaal ben ik heel gedreven”, zegt hij. “Ik kan niet tegen mijn verlies. Dat is de kern. Ik ben zenuwachtig van nature.”

Pas dit jaar slaagde Aardewijn erin een rustige training, "light paddle', te varen. Daarvoor was het altijd “riem erin, stampen en hangen. Als het slecht gaat, ga ik reupen. Dan kijk ik of ik mijn riemen- of voetenboord kapot kan trappen.”

Een constante roeitechniek heeft de Amsterdamse student biologie nog niet gevonden. Wel slaagde hij er vorige week in het bijgeloof af te zweren. Hij roeide altijd met gelukspetje, geluksbeertje en geluksshirt. De hitte op de NK dwong hem zijn petje af te zetten. “Dat gaat anders toch een beetje broeien. Zonder ging het ook. Als Maasdijk niet zo sterk was geweest, had ik de skiff gewonnen.”

Aardewijn moet in de lichte skiff de opvolger worden van Frans Göbel, wereldkampioen in 1989 en 1990. “Een hele aardige, vooral grappige man”, vindt Aardewijn. “Ik heb veel respect voor hem. Maar ik wil wel bewijzen sneller te zijn voor hij stopt met roeien.”

    • Marc van den Eerenbeemt