PLO: Israel zit achter moord op veiligheidschef

PARIJS/ TEL AVIV, 9 JUNI. Het hoofd van de veiligheidsdiensten van de Palestijnse Bevrijdings Organisatie, Atef Bseiso, is gisteren in Parijs door onbekenden vermoord. De PLO heeft Israel verantwoordelijk gesteld, maar Palestijnen in Amman hebben betrokkenheid van Abu Nidal niet uitgesloten.

Bseiso speelde volgens het hoofd van de Israelische militaire inlichtingendienst als een van de leiders van Zwarte September in september 1972 een rol bij de moord op 11 Israelische deelnemers aan de Olympische Spelen in München en bij andere aanslagen op Israeliërs. Na de moord in januari 1991 op Abu Iyad, die is toegeschreven aan Abu Nidal, nam hij diens functie waar als hoofd van de Palestijnse veiligheidsdiensten. Als zodanig was hij een naaste medewerker van PLO-leider Yasser Arafat.

Volgens Palestijnse en Franse bronnen was Bseiso, die vanuit Tunis werkte, in Parijs om met de Franse geheime diensten te praten over de veiligheid van Palestijnen in Europa. De zegslieden in Amman wijzen erop dat Bseiso als opvolger van Abu Iyad in het bezit was van precieze informatie over Abu Nidal, die hij had kunnen doorgeven aan de Fransen. Bronnen in de omgeving van het Franse onderzoek sloten vanochtend nog niets uit. Onze correspondent in Tel Aviv voegt hieraan toe: Israel heeft gisteren ontkend de hand te hebben gehad in de moord op Atef Bseiso. “Ik weet er niets van”, zei premier Yitzhak Shamir in reactie op de beschuldiging van PLO-leider Yasser Arafat dat de Mossad de moord heeft uitgevoerd, onder andere met het oog op de komende Israelische verkiezingen.

De reactie van generaal-majoor Uri Saguy, het hoofd van de militaire inlichtingendienst, was gisteren wel opvallend snel. In een radio-vraaggesprek zei hij dat Bseiso was betrokken bij de moord op de Israelische atleten tijdens de Olympische Spelen in München in 1972 en bij de aanslag op een El-Al vliegtuig in Rome in 1973.

De Israelische pers haalt vandaag een uitspraak van een hooggeplaatste persoonlijkheid uit de veiligheidsdienst aan die na de moord in München zei dat “misschien God wel maar Israel nooit de moord op de atleten in München zal vergeven”. Overeenkomstig deze opvatting en op uitdrukkelijke orders van de toenmalige premier, Golda Meir, heeft de Mossad jacht gemaakt op de Palestijnen die bij de aanslag in München waren betrokken. De commentator voor Arabische zaken van het blad Davar schrijft vanmorgen dat het tegen deze achtergrond “meer dan redelijk is te veronderstellen dat de moord door de Mossad is uitgevoerd”.