Oude tijden herleven met Queen Elizabeth II

ROTTERDAM, 9 JUNI. Met verrekijker en fotocamera in de aanslag staan op tweede pinksterdag om half acht 's ochtends een paar honderd mensen op de Heijplaat in de mist te turen. Van de Queen Elizabeth II, 's werelds grootste cruiseschip, is nog niet veel meer te zien dan een immense zwarte schaduw.

“Dit schip was toch wel groot voor de plaats waar het heen moest”, aldus rivierloods C. Koomen nadat hij de 293,50 meter lange Queen veilig langs de Wilhelminapier heeft gelegd. “De draaimanoeuvre die we halverwege moesten uitvoeren was nogal tricky. Af en toe zit er maar een meter water tussen de bodem en de kiel en als zo'n groot schip dan dwars op het water ligt sluit-ie de haven als een sluisdeur af. De draai ging daardoor wel wat harder dan we hadden gedacht.”

Voor één dag is de Rotterdamse Wilhelminakade, waarvandaan vroeger de schepen van de Holland-Amerikalijn vertrokken, weer in gebruik. De Queen Elizabeth is het enige passagiersschip dat nog een regelmatige lijndienst tussen Europa en New York verzorgt. Af en toe wordt het ingezet voor cruises naar Europa, zoals deze. Voor de ruim 1.500 passagiers, voornamelijk Amerikanen, is een tripje naar de Floriade georganiseerd.

Om zes uur 's avonds zet de oceaanstomer zich weer langzaam in beweging, de eerstvolgende aanlegplaats is Stavanger in Noorwegen. Voor de duizenden Rotterdammers die aan de overkant samendrommen om het schip uit te zwaaien herleven de tijden van de Holland-Amerikalijn. “Ik heb zelf ook gevaren. Zoiets blijft je toch wat doen”, zegt een oudere toeschouwer op de Parkkade. De lage scheepshoorn van de Queen wordt beantwoord door de toeters van tientallen bootjes en auto's. “Daarvan gaat je hart toch open,” zegt de oud-zeeman tegen zijn buren.