Niet meer afreageren op scheids

De Nederlandse Expert Groep heeft de tekst gewijzigd van een advertentie waarin een "afreageerscheids' werd aangeboden. Daartoe heeft de directie vanochtend besloten. Het electronica-bedrijf uit Nijkerk bood in honderdvijftig winkels de klanten die meer dan ƒ 250,- besteden het artikel gratis aan. Het gaat om een zwart poppetje waarop de Nederlandse voetbalfan zich tijdens de EK in Zweden kon af reageren. “Als Oranje moeite heeft met scoren kunt u altijd nog uw woede koelen op deze afreageerscheids. Trek 'm gerust uit elkaar. Hij kan er tegen en doet niets terug”, zo adverteerde het bedrijf.

De Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters (COVS), met twaalfduizend leden, vond de reclame onfatsoenlijk en stelde dat het geweld tegen scheidsrechters erdoor zou worden aangewakkerd. Het afgelopen jaar zijn ongeveer zeshonderd arbiters op de voetbalvelden lastig gevallen door spelers of supporters. Bij één procent van de 66.000 wedstrijden die er per seizoen in Nederland worden gespeeld ontstonden problemen. De COVS diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie. Ook de Nederlandse Expert Groep (NEG) kreeg een boze brief van de COVS.

Ook Ben Hoppenbrouwer, voorzitter van de scheidsrechterscommissie van de KNVB, noemde de publiciteitsstunt van het bedrijf “buitengewoon onfatsoenlijk. Ik moet denken aan het liedje van Boudewijn de Groot over het bord voor de kop van de zakenman.”

Een woordvoerder G. Gelijsteen toonde zich vanochtend verbaasd over de felheid waarmee het Nederlandse arbiterskorps zijn verontwaardiging uitte. De firma had een dergelijke ophef niet verwacht.

Bent u geschrokken van de reacties?

“Dit kan nooit de bedoeling zijn geweest. We hebben daarom de advertentie nogmaals doorgelezen. Hij is inderdaad op twee manieren uit te leggen. Een positieve en een negatieve. Daar hadden we niet aan gedacht. Daarom hebben wij de tekst nu aangepast. Alles over frustraties en afregeren is er uit gehaald. Blijven staan zijn opmerkingen over de voordeelregel en een elftal in de aanbieding.”

Is de pop nog verkrijgbaar in de winkels?

“Ik denk niet dat we die nog weggeven. Daar zal wel iets anders voor in de plaats komen.”

    • Remmelt Otten