Neo-nazisten tegen Winter

ROME, 9 JUNI. Met "Winter raus' en andere anti-semitische en racistische slogans heeft een groepje neo-nazisten in Rome geprotesteerd tegen de transfer van Aron Winter naar Lazio. Ze gingen er wegens zijn voornaam vanuit dat Winter van joodse afkomst is. Aron Winter is geboren in Paramaribo en heeft Hindoestaanse ouders.

De slogans zijn volgens de Romeinse club maandagmorgen vroeg op haar kantoor gespoten, vergezeld van een aantal hakenkruisen. Een van de slogans was “Wij willen geen joden, wij eisen de zuiverheid van Lazio.” De club heeft de kreten meteen laten weghalen.

Enkele jaren geleden ging een transfer van Ronnie Rosenthaler van Standard Luik naar Udinese niet door omdat de supporters tegen de komst van de Israëliër protesteerden. Rosenthal werd toen om “medische redenen” afgekeurd.

Voorzitter Sergio Cragnotti van Lazio heeft dit seizoen al naar schatting 53 miljard lire besteed aan nieuwe spelers, ongeveer tachtig miljoen gulden. Cragnotti, een levenslange supporter van Lazio, heeft gezegd dat hij het genoegen wil smaken om zijn club boven Milan en Juventus te zien eindigen, “al was het maar één keer”.

Ongeveer een vijfde van dit bedrag heeft Cragnotti, een manager die ruim anderhalf jaar geleden voor zichzelf is begonnen en in korte tijd een groep heeft omgezet met een omzet van 4,5 miljard gulden, besteed aan de Engelse speler Paul Gascoigne, wiens contract vanmiddag officieel zou worden ondertekend.

Om Winter in te lijven heeft Lazio volgens de Gazzetta dello Sport drie miljoen gulden meer hebben moeten bieden dan Cagliari, dat eind mei al bijna rond zou zijn geweest met de zaakwaarnemers van Winter, Ella Adriaanse en Hans Oosting. Het bod van Cagliari was 4,5 miljard lire voor Ajax, ongeveer 6,75 miljoen gulden, en 400.000 dollar voor Winter.

    • Marc Leijendekker