Nederlandse hockeyploeglijdt gevoelige nederlagen

AMSTELVEEN, 9 JUNI. De Nederlandse hockeyers hebben in het vijflandentoernooi gevoelige nederlagen geleden tegen Duitsland (3-0) en Pakistan (2-1). Bondscoach Hans Jorritsma oordeelde dat zijn ploeg in deze fase van de olympische voorbereiding op ongeveer zestig procent van haar kunnen zit.

Pakistan werd, voor Duitsland en Nederland, toernooiwinnaar. De hockeyers en hun vele aanhangers bejubelden de zege alsof het olympische goud betrof. Afgezien van Aziatische kampioenschappen was het voor Pakistan de eerste winst sinds de Olympische Spelen van Los Angeles in '84.

Doelman Frank Leistra voorkwam met verscheidene uitstekende reddingen treffers van Pakistan. De Brabander stopte na rust zelfs een strafbal van Tahir Zaman. Vijf minuten later scoorde dezelfde speler alsnog van zeven meter. Zaman maakte ook Pakistans eerste doelpunt. Nederland was in de zeer boeiende wedstrijd na 23 minuten door een benutte strafcorner van Bovelander op voorsprong gekomen.

De achterstand op Duitsland is groter. Jorritsma noemde Duitsland “een klasse apart” en de grote kandidaat voor het goud in Barcelona. De strafcorner van Bovelander lijkt de enige remedie tegen het overwicht van landen als Duitsland en Pakistan. Geen van de teams in Amstelveen liet de afgelopen dagen de ingestudeerde cornervarianten zien. Die bewaren ze voor Barcelona. Nederland heeft, aldus Jorritsma, een paar hele verrassende in huis.

De Nederlandse vrouwen wonnen gisteren wel van Duitsland (1-0, doelpunt Martine Ohr) en werden daardoor eerste in hun vijflandentoernooi. Echt indrukwekkend was het spel van Oranje de afgelopen week geen moment.