"Nederlandse aandelen nog steeds goedkoop'

Degelijke Nederlandse fondsen als Koninklijke Olie, Bührmann-Tetterode, HBG, Pakhoed, Bols, Unilever, Elsevier, Ahold, Amev en ING zijn nog steeds "goedkoop' vergeleken met vergelijkbare Duitse fondsen als Bayer, Daimler-Benz, Schering en Deutsche Bank of de bekende Franse "kwaliteits'-aandelen Thomson, BSN, BIC of Aquitaine.

Maar tegelijkertijd blijkt uit een onderzoek van de Stichting voor Economisch Onderzoek der Universiteit van Amsterdam (SEO) dat de Amsterdams beurs de afgelopen tien jaar de achterstand op de andere beurzen fors heeft teruggebracht. Ook dit jaar behoort de Amsterdamse beurs tot de grootste stijgers van de Westerse beurzen. Een belegger die dus wil profiteren van de relatief lage prijs van de Nederlandse "kwaliteitsfondsen' moet dus niet te lang wachten.

Uit het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Amsterdam Financial Centre, komt na verschillende methode van berekening de Amsterdamse effectenbeurs steeds weer naar voren als de goedkoopste beurs qua koers/winstverhouding (KW).

Opmerkelijk is dat het onderzoek de discussie over beschermingsconstructies relativeert. Niet de juridische bescherming van beursfondsen maar de hoge belastingen in Nederland zijn de belangrijkste reden voor de relatief lage koersen. De beurs roept het kabinet daarom op haast te maken met de uitvoering van de plannen voor een lichtere belastingdruk.

De koers/winstverhouding is een maatstaf voor de belangstelling van beleggers voor een aandeel, is gelijk aan de koers van het beursfonds gedeeld door de winst per aandeel. Een lage KW kan er toe leiden dat beleggers niet veel vertrouwen in de beurs hebben. Ondernemingen ondervinden dan meer moeite nieuw kapitaal aan te trekken door emissie van aandelen, en ook de overname van buitenlandse bedrijven wordt belemmerd.

SEO vergeleek tien toonaangevende fondsen die genoteerd staan op de beurzen van Londen, Parijs, Frankfurt, Zürich en Amsterdam met elkaar. In 1990, het laatste jaar dat SEO rapporteerde, was de gemiddelde koers/winstverhouding van bovenstaande Nederlandse aandelen 8,59, net iets goedkoper dan Londen (9,59). De Duitse fondsen waren met een straatlengte voorsprong het duurst met een KW van bijna dertig.

    • Paul Wessels