Mariniers arriveren na vertraging in Cambodja

DEN HAAG, 9 JUNI. Nederlandse mariniers zijn zaterdag Cambodja binnengereden, nadat zij de gehele vorige week hadden geprobeerd de grens tussen Thailand en Cambodja over te gaan. Morgen vertrekken vanuit Doorn opnieuw 116 mariniers.

De Nederlandse militairen werden aan de Cambodjaanse grens tegengehouden, omdat de Rode Khmer hardere garanties van de VN wil hebben over de bewakening van de grens met Vietnam en het vertrek van alle Vietnamezen uit Cambodja. Met de Rode Khmer zijn nog geen afspraken gemaakt over de taakuitvoering in het gebied in het noordoosten van Cambodja dat in handen is van die organisatie.

Morgen vertrekken 116 mariniers vanuit Doorn naar Thailand. Hun vertrek werd opgehouden wegens de vertragingen aan de grens. Het is de bedoeling dat zij meteen doorreizen naar het Nederlandse operatiegebied. De Nederlandse mariniers richten commandoposten in bij de plaatsen Soksan en Phumnimit.

De buitenlandse eenheden hebben nog vier dagen de tijd om zich voor te bereiden op de grootste VN-vredesoperatie uit de geschiedenis. Pas na 14 juni beginnen de Nederlanders aan hun taak om de Rode Khmer te ontwapenen en de militairen te verspreiden over het gebied. Ook zullen ze assistentie verlenen bij de terugkeer van de meer dan 300.000 Cambodjaanse vluchtelingen uit Thailand.

VN-functionarissen voeren zowel in New York als in Pnom Penh druk overleg met vertegenwoordigers van de Cambodjaanse coalitie over medewerking aan het vredesproces. Defensie verwacht dat er voor 13 juni een oplossing komt. Daarbij moet ook ter sprake komen wat er gaat gebeuren met de militairen als zij hun wapens hebben neergelegd. Een aantal van hen moet de dienst verlaten terwijl zij de regelingen die voor hen worden getroffen onvoldoende vinden. Militairen die in dienst blijven willen van de VN een hogere beloning.