Lagere dollar deert beurs nauwelijks

AMSTERDAM, 9 JUNI. Ondanks een lagere dollarkoers bleven de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen goed op peil. De omzetten bleven laag doordat veel marktpartijen zich vandaag niet lieten zien.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs openden vanmorgen verdeeld. De EOE-index, die vrijdag sloot op 317,42 punten, was omstreeks het middaguur een halve punt hoger.

Handelaren zeiden dat beleggers zich nu bezinnen op de Europese eenheid nu de Denen het Verdrag van Maastricht hebben verworpen. “Iedereen kijkt op het moment weer naar de fundamentele factoren. Welk land is goedkoop, welke valuta is het sterkst. Dit verlamt op het moment de aandelenmarkt”, aldus een handelaar van effectenbank Kempen.

Heineken moest iets terug na een krantebericht dat de sluiting van twee brouwerijen in Spanje meer zal kosten dan tot nu toe werd aangenomen. Maar op lagere koersniveaus kwam weer enige vraag naar Heineken los.

NEW YORK Op Wall Street viel gisteren weinig beweging te bespeuren. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig fondsen boekte uiteindelijk een kleine winst van 5,43 punten op 3.404,13 na nagenoeg de hele dag licht in de min te hebben gestaan.

Volgens handelaren werd de markt gekenmerkt door onzekerheid of de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rente op korte termijn zal verlagen. Verder bestaat onzekerheid over de politieke situatie gezien de groeiende populariteit van de Texaanse zakenman Ross Perot.

LONDEN Ook in Londen waren de omzetten laag. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.645,8, was ruim twee punten hoger.

FRANKFURT Optiegerelateerde vraag stuwde de Duitse beurs in de loop van de ochtend iets hoger. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.789,07, was omstreeks het middaguur praktisch onveranderd.

TOKIO Tokio sloot vanmorgen hoger na drie achtereenvolgende verliesgevende sessies. Veel beleggers bleven evenwel afzijdig vooruitlopend op het aflopen van termijncontracten en de publikatie van het kwartaalbericht van de centrale bank eind deze week. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen steeg 189,98 punten op 17.845,04.