Idee Cooman leidt tot"olympische' estafette

DUISBURG, 9 JUNI. “Dans met mij”, zo nodigde Nellie Cooman zondagmiddag glimlachend de Amerikaanse atleet Ken Washington uit. Zij maakte hem op de atletiekpiste van Duisburg deelgenoot van een feestje dat vijf Nederlandse sprintsters aanrichtten naar aanleiding van een goede viermaal 100 meter estafette. Washington, die zijn dagen doorbrengt als haas op de middenafstand, deinde begripvol mee in de vrolijkheid. Met een tijd van 43.54 verzekerde het kwartet Nellie Cooman, Jacqueline Poelman, Karin de Lange en Petra Huybrechtse plus reserve Monique Bogaards zich van olympische plaatsen. De prestatie was 0,16 seconde onder de limiet.

Van de ploeg die zich plaatste, heeft alleen Cooman eerder Olympische Spelen meegemaakt. Zij was in 1988 in Seoel, sneuvelde individueel in de halve finale, maar evenaarde in de serie haar eigen Nederlandse record met 11.08. Van zo'n tijd kan de atlete de laatste jaren slechts dromen.

Eerder dan wie ook koppelde zij aan haar eigen terugval in prestaties de conclusie dat zij voor een volgend olympisch optreden de viermaal 100 meter ploeg nodig had. Dus bracht zij vorig jaar oktober een stel atleten bijeen dat misschien in staat was om onder de limiet van 43.70 te komen.

Het initiatief was besteed aan de juniores Huybrechtse en Poelman, de talentvolle Bogaards en de gretige, want jong in atletiekjaren, De Lange. Zelf was Cooman in 1991 niet sneller dan 11.47 en liep Huybrechtse 11.54, Poelman 11.68, Bogaards 11.72 en De Lange 11.86. Vorig jaar was het estafette-idee ook gelanceerd maar voor het wereldkampioenschap in Tokio kwam het initiatief te vroeg. De juniores waren te vol van hun naderende optreden bij het Europese jeugdkampioenschap. De kwalitatief niet zo rijke sprintstersgroep werkte dit jaar hard aan het bijslijpen van de wisseltechniek, want daarin schuilt de winst.

Na bijeenkomsten in de winter volgden zes centrale trainingen in het voorjaar onder leiding van coach Ruud Scholte. Zaterdag in Leverkusen, zondag in Duisburg en woensdag in Lissabon moest de aanval op de limiet gebeuren. De eerste keer viel er niet veel meer te vieren dan de 28ste verjaardag van Cooman. Met 43.92 bleven de jarige, Poelman, De Lange en Huybrechtse naast de prijzen.

Een dag later was het wel raak. Cooman startte goed nadat zij in een individuele B-race (11.65) met de starter en zijn techniek had kennisgemaakt. CIOS-leerlinge Poelman, 18 jaar, wisselde naar behoren. Bij de 28-jarige onderwijzeres De Lange was het overgeven van een stokje ook goed en de laatste wissel naar de 19-jarige studente psychologie Huybrechtse verliep eveneens zonder zorgen. Met 43.54 werd de ploeg derde achter het GOS (43.04) en Duitsland (43.24) maar onder de limiet.

Vier jaar terug was er in Seoel ook een nationale estafetteploeg. Cooman, toen met een persoonlijk record van 11.08, Els Vader, persoonlijk p.r. 11.32, Gretha Tromp 400 meter loopster en Marjan Olyslager, hordeloopster, waren samen op papier sterk, maar de coach Van de Goolberg kreeg hen niet anders dan nors bijeen. Van samen trainen kwam niets terecht. Zij werden met 43.48, vijfde, in de halve finales uitgeschakeld. Bij het wereldkampioenschap vorig jaar in Tokio was geen Nederlandse ploeg. Nummer zes in de finale, Cuba, noteerde daar 43.75 en nummer vijf, Frankrijk, 43.34.

Nederlands beste tijd staat sinds de Spelen van Mexico in 1968 op naam van Van de Berg, Sterk, Hennipman en Bakker. Zij liepen 43.44 in een jaar waarin de toenmalige trainer Wil Westphal als geen ander begreep dat een estafette de redding voor atletes kan zijn bij het bereiken van een groot internationaal toernooi.

Die gedachte is daarna nooit meer zo mooi opgepoetst als deze keer door Cooman. “Wij hebben elkaar vrijwel wekelijks gezien, er is een groot vertrouwen in elkaar. Het was niet zo moeilijk om eerlijk te constateren dat wij individueel nooit de Spelen zouden halen (100 meter limiet 11.16).”

In vergelijking met vorig jaar hebben Cooman (0,04), Poelman (0,22) en De Lange (0,3) ook individueel al tijdwinst geboekt op hun beste prestaties. 11.43 is dit jaar de beste prestatie van een Nederlandse (van Cooman).

    • Theo Reitsma