Happy Endings door Onafhankelijk Toneel; Gedanste filmfragmenten

HF Jeugdtheater. Voorstelling: Happy Endings door Studio's Onafhankelijk Toneel, vanaf 10 jr. Regie: Mirjam Koen. Choreografie: Ton Lutgerink. Muziek: Henny Vrienten. Spel/Dans Irma Baatje, Ria Eimers e.a. Gezien 5/5 Krakeling, Amsterdam. Aldaar 10/6 t/m 13/6. Rotterdam Lantaren/ Venster 17/6 t/m 20/6, Gent Nieuwpoortteater 25/6.

De eigenaresse van een te slopen bioscoopzaal geeft een afscheidsfeestje in haar woning achter het theater. Voordat het feest begint worden de gasten aan ons voorgesteld op een groot wit doek; geïntroduceerd zoals acteurs in een film. Zijzelf zitten in een bioscoopzaal. Ieder van hen vertoont bij het zien van dezelfde film een andere emotie. De één is ontroerd, een ander bijt op zijn nagels van spanning en een derde glimlacht. Het is alvast een voorproefje op de karakterrollen die zij straks zullen gaan dansen en spelen.

Happy Endings is een aaneenschakeling van gedanste filmfragmenten. Iedere scène verwijst min of meer herkenbaar naar een scène uit een bestaande film, zoals Taxi Driver of Casablanca. De spelers/dansers dromen over roem en geluk en lijken geen eigen identiteit te bezitten. Zij kunnen alleen doen en zijn als hun idolen. Slechts af en toe komt er iets van henzelf naar boven en dan zien we onzekere, verwarde mensen die niet tevreden zijn met hun eigen bestaan en daarom een ander spelen.

De dansers weten hun verlangens, twijfels en emoties uitstekend te verbeelden. In een passend decor, een ronde zaal met een rode loper in het midden en een grote foto van een filmster, worden zij bijgestaan door de muziek van Henny Vrienten. Zoals in een film de muziek bepalend is voor de spanning van het moment, zo onderstreept Vrienten's muziek iedere gebeurtenis op het toneel. Als de spanning te hoog dreigt op te lopen wordt deze op het juiste moment doorbroken door humoristische gedanste èn gesproken scènes. Vooral Ria Eimers, in haar rol als bioscoop-eigenares, weet met haar rake teksten een grappig effect te bereiken. Happy Endings is een geslaagde voorstelling die het publiek van het begin tot het einde in de ban houdt.

    • Simone Barneveld