Grachten in Amsterdam niet ververst

AMSTERDAM, 9 JUNI. Het water in de Amsterdamse grachten wordt sinds zondag niet meer ververst met water uit het IJ. Volgens een woordvoerder van de dienst riool- en waterbeheersing duurt het met dit warme weer maar een paar dagen of “elke Amsterdammer moet een knijper op zijn neus”. Het ziet er niet naar uit dat de situatie op korte termijn wordt opgelost.

Oorzaak is een conflict tussen de arbeidsinspectie en de gemeente over de bediening van de monumentale zeventiende eeuwse Amstelsluis bij de Magere brug. Door het sluiten van deze sluis wordt het verse water over de grachten van de hoofdstad verspreid. De sluis wordt nog altijd met de hand bediend, zoals bij de bouw ruim drie eeuwen geleden. Met een houten boom worden de sluisdeuren open en dichtgeduwd. Dit systeem brengt echter grote gevaren met zich mee voor het personeel. Nadat er een paar ongelukken hadden plaatsgevonden, eiste de arbeidsinspectie dat de gemeente binnen twee jaar de boom zou vervangen door een elektronisch bedieningssysteem. De verantwoordelijke dienst sluis- brug- en havengelden ging hiertegen in beroep: de aanleg van een elektronische bediening zou op korte termijn niet haalbaar zijn.

In de nacht van zondag op maandag spatte de boom kapot toen sluiswachter A. Schaareman de deuren dichtdraaide. “Ik kon net op tijd wegduiken, anders had ik het niet kunnen navertellen”, zegt hij over het ongeluk. De arbeidsinspectie verzegelde onmiddellijk de deuren en stelde dat de sluis niet meer handmatig bediend mag worden totdat de gemeente afdoende veiligheidsmaatregelen treft.