Fryske Gea verliest strijd over bouw bungalows

LEEUWARDEN, 9 JUNI. Het bungalowpark It Wiid bij het Friese Eernewoude mag worden afgebouwd. De afdeling geschillen van bestuur van de Raad van State heeft de schorsing van de bouw- en aanlegvergunning opgeheven.

De natuurorganisatie It Fryske Gea vocht de afgegeven bouwvergunning eerder met succes aan bij het rechtscollege. De Raad van State heeft bepaald dat de bouw van 315 vakantiebungalows mag worden voortgezet. De aanleg van een passantenhaven en van steigers bij de woningen zijn echter verboden.

It Fryske Gea is tegen het plan, omdat de recreatieve druk op het nabijgelegen natuurgebied de Alde Feanen te groot zou worden. Een aantal van 125 bungalows was wel aanvaardbaar geweest. Adjunct-directeur U. Hosper van It Fryske Gea is teleurgesteld. “Wij hadden op een compromis gerekend. De Raad van State wil de interne gerichtheid van het project concretiseren, door geen aanlegsteigers toe te staan. Maar de jachthavens van Eernewoude liggen naast de deur, zodat de toeristen alsnog het natuurgebied binnenvaren. De omvang van het plan blijft gelijk en dat is negatief.”

Inmiddels zijn 107 bungalows verkocht. Projectontwikkelaar De Vechtse Slag NV legde de bouw op last van de Raad van State begin vorige maand stil. Directeur M. Cuppen van It Wiid zegt “zeer tevreden” te zijn. “De Raad van State sanctioneert in feite het hele plan.” Hij vraagt zich af of It Fryske Gea wel zo blij moet zijn met het verbod op een passantenhaven. “Die haven was bedoeld om de mensen uit het natuurgebied weg te trekken.” Volgens Cuppen verhindert de uitspraak niet dat er bootjes bij de 260 aan het water gelegen bungalows komen. “Dan had de Raad van State wel bepaald dat de toegang moest worden afgesloten. De mensen kunnen straks gewoon aanleggen aan de damwand.”