Fokker zet overleg met Dasa voort

ROTTERDAM, 9 JUNI. Fokker blijft met de Duitse vliegtuigbouwer Deutsche Aerospace (Dasa) onderhandelen over de overname van 51 procent van de aandelen Fokker door Dasa. De voorzitters van beide vliegtuigfabrieken, E.J. Nederkoorn en J. Schrempp, hebben vanmorgen het overleg hervat.

Inzet van de onderhandelingen is niet alleen de werkmaatschappij van Fokker die vliegtuigen maakt, maar het totale concern. Dat hebben bestuur en commissarissen van Fokker tijdens een ingelaste vergadering afgelopen weekeinde nog eens vastgesteld. Fokker wil uitsluitend praten over banden met Dasa, en wenst niet dat het Franse Aerospatiale en het Italiaanse Alenia bij de samenwerking worden betrokken. Hierover bereikten Fokker-bestuurder E.J. Nederkoorn en Dasa-topman Schrempp afgelopen vrijdag overeenstemming.

Aanleiding van de ingelaste vergadering tussen de bestuurders en commissarissen van Fokker was een brief van oud-topman en tegenwoordig commissaris F. Swarttouw. Daarin zei hij zijn zetel ter beschikking te stellen als Fokker de huidige koers van de onderhandelingen doorzet. De brief handelde evenwel over de situatie dat alleen de werkmaatschappij waarin de vliegtuigenfabrieken van Fokker zijn ondergebracht deel zou uitmaken van de overeenkomst met Dasa. Het voortbestaan van de overige werkmaatschappijen zou dan volgens Swarttouw op het spel hebben gestaan.

Op de bijeenkomst tussen bestuur en commissarissen onderstreepte Nederkoorn dat de onderhandelingen gaan over het totale Fokker-concern. Daarmee werd zaterdag door de gezamenlijke bestuurders en commissarissen, onder wie Swarttouw, geconstateerd dat de brief “achterhaald” is. Swarttouw was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar.

Bronnen binnen Fokker verwachten nog deze maand een akkoord. Daarna breekt bij het concern de vakantieperiode aan. Fokker-voorzitter Nederkoorn zei dit weekeinde dat de eind maart met Dasa gesloten overeenkomst binnen afzienbare tijd openbaar zal worden gemaakt. Hij wil daarmee personeel en bonden, die steeds meer kritiek uitoefenen op de overname, de wind uit de zeilen nemen.

De kritiek op het akkoord met Dasa spitst zich toe op de vraag of Fokker als zelfstandige ontwikkelaar van vliegtuigen blijft voortbestaan of dat zij een assemblage-afdeling wordt van het grote Europese vliegtuigconsortium dat rond Dasa zal worden gebouwd.

Vanmiddag voert het Fokker-bestuur overleg met de centrale ondernemingsraad (COR). Een woordvoerder van de COR verwacht dat Nederkoorn op die bijeenkomst verslag doet van de uitkomst van het overleg dat hij vanmorgen met Schrempp had. Volgens een woordvoerder van Fokker was het overleg tussen het bestuur en de COR al lang van te voren gepland. “Maar het is niet ondenkbaar dat Nederkoorn de COR over de voortgang van de onderhandelingen inlicht.”

De Industriebonden van CNV en FNV komen vanavond bijeen met het Fokker-bestuur. Aanvankelijk namen de bonden genoegen met het afwachten van het uiteindelijke onderhandelingsresultaat tussen Fokker en Dasa, maar dit weekeinde eisten ze tekst en uitleg over de staat van de onderhandelingen die nu met Dasa worden gevoerd. “Wij hebben al sinds 21 mei niets van het Fokker-bestuur gehoord”, zei een woordvoerder van het CNV vanmorgen.

De bonden waren vanmorgen nog steeds niet gerust op het behoud van de werkgelegenheid bij Fokker, wanneer het tot een akkoord komt met Dasa. Veel hangt daarbij af van de macht binnen het nieuw te vormen concern. “Wij willen niet het risico lopen dat de Duitse top straks wikt en beschikt over de Fokker-activiteiten, en daarmee over de werkgelegenheid”, aldus de woordvoerder.