Britse overheid vult pensioenen aan van personeel Robert Maxwell

LONDEN, 9 JUNI. Vijfduizend voormalige werknemers van de oplichter-uitgever Robert Maxwell zien dank zij ingrijpen van de Britse regering hun pensioenen met ingang van 1 juli niet met 70 procent afnemen. Minister Peter Lilley van Sociale Zaken beloofde gisteren een bedrag van 2,5 miljoen pond, voldoende om de verschillende noodlijdende pensioenfondsen van Maxwell-bedrijven de komende maanden overeind te houden.

Intussen hoopt de regering dat onderzoekers in de Maxwell-fraude 450 miljoen pond aan verdwenen geld alsnog boven tafel kunnen krijgen. Een nieuwe ontwikkeling in het onderzoek is de kennelijke verdenking dat ook de beursgang van Maxwells Mirror Group Newspapers, in mei vorig jaar, frauduleuze achtergronden had.

Inspecteurs van het fraudeteam van het ministerie van handel en industrie hebben van minister Hesseltine “verreikende bevoegdheden” gekregen om getuigen te dwingen hun mond open te doen over het web van particuliere Maxwell-maatschappijen in Liechtenstein. Dat web heeft zich tot nu toe onttrokken aan inspectie en vermoed wordt dat Maxwells nazaten, onder wie zijn zoons Kevin en Ian, profiteren van inkomsten daaruit die eigenlijk toebehoren aan bezwendelde Maxwell-medewerkers.

Minister Lilley zei dat de regering geen verantwoordelijkheid droeg voor de “plundering” van de pensioenfondsen door Robert Maxwell. Door met een relatief klein bedrag over de brug te komen, wil de regering bereiken dat ook andere betrokkenen zich het lot van de Maxwell-medewerkers aantrekken: de banken die nog 200 miljoen pond in aandelen in onderpand hebben tegen leningen aan Maxwell en financiële instellingen die beslag hebben laten leggen op de eigendommen van de uitgever zodra deze overboord wasgestapt en zijn imperium op zand gebouwd bleek.

    • Hieke Jippes