Anekdotes over Rinus Michels

“Michels is altijd gek op wandelen geweest. Wij riepen steevast: wanneer krijgen we nou eens ons wandeldiploma? We verbleven voor een Europa-Cupwedstrijd in Motel Witte Bergen bij Hilversum. De traditionele wandeling vond dus plaats in de bossen van 't Gooi. We liepen met een groepje van een stuk of zes druk in gesprek toen we ineens de rest van de selectie kwijtraakten. We verdwaalden - alleen Michels kende altijd de route - en kwamen veel te laat terug in het motel. En ja hoor, na het eten klonk het in dat bekende staccato: v-oor de-ge-nen d-ie h-et gist-er-en n-iet bij k-ond-en hou-den, mor-gen acht uur aantre-den v-oor een nieu-we wan-deling. En ik moet zeggen: hij stond dan zelf ook klaar.”

“We speelden tegen Atletico Madrid voor de Europa Cup II. Michels schreef tijdens de wedstrijd-bespreking altijd je initialen op het bord. Ging het over Suurbier. "Willem, gewoon je taak houden, opkomen, dit en dat'. Op dat moment komt Suurbier binnen met masseur Salo Muller. Had zich even laten verzorgen, maar was te laat. Ik heb nog nooit iemand zo snel twee letters op een schoolbord zien wegvegen. Meteen stond er ook R.S, Ruud Suurendonk. En Wimpie speelde echt niet hoor.”

“Op de dagen in een trainingskamp moesten we 's middags tussen twee en vier rusten. Je had niet altijd zin om te slapen. Dus kroop je weleens met een stel op één kamer om te pokeren. Michels ontging nooit wat. Hij had waarschijnlijk een zendertje. Die dag ging hij op een stoel in de gang zitten wachten, waar hij aan de andere kant van de deur hoorde: "plus twintig gulden, plus een tientje'. We moesten altijd om half vijf aantreden, dus hij wist dat we een keer naar buiten kwamen. Toen dat gebeurde, en we één voor één de gang op slopen, hoorden we een barse stem roepen: 'plus vijfhonderd gulden, plus vijfhonderd gulden, plus vijfhonderd gulden'. Allemaal een boete.”

“We hadden tegen Napoli gespeeld zonder Pietje en Johan. Zoals gebruikelijk klonk het die ochtend in De Meer: "Iedereen moet zich verzorgen, ook degenen die niet hebben gespeeld'. Michels vertrok, reed een rondje om het complex en ging vervolgens boven in een kamertje voor het raam zitten. Daar zag hij Pietje en Johan met een rotgang het hek uitrijden. De volgende dag hing er een brief op het prikbord: Keizer en Cruijff, zoveel honderd gulden boete.” (Sjaak Swart)

Foto: Rinus Michels en Sjaak Swart op een training in het Ajax-stadion, in een tijd dat de Generaal nog zelf een balletje meetrapte. (Foto Bobby Friedländer)

Foto: “Michels was als voetballer in de lucht niet te kloppen. Hij kon de bal op z'n hoofd doodleggen of in zijn nek.” Rinus Michels in 1954. (Foto Anefo)