Major zonder succes bij bezoek Bonn

BONN, 6 JUNI. De Britse premier, John Major, heeft gisteren van kanselier Helmut Kohl géén toezegging gekregen dat Duitsland de "Jäger'90' gaat bestellen.

Bij een bezoek van Major aan Bonn is alleen afgesproken dat hun ministers van defensie nog eens zullen nagaan of de prijs van het Duits-Brits-Italiaans-Spaanse vliegtuig, ook bekend als European Fighter Aircraft (EFA), niet lager kan. Het toestel moet bij Beierse dochters van het Daimler-Benz concern "all in' nu 135 miljoen mark per stuk kosten.

De Duitse minister van defensie, Volker Rühe, vindt dat veel te duur, hij zou er om budgettaire redenen nog maar 78 van de ooit gedachte 240, later bijgesteld tot 140, van kunnen aanschaffen. Bovendien meent hij dat het technologisch hoogwaardige jachtvliegtuig niet meer past bij de veranderde veiligheidspolitieke situatie in Europa. Kohl, een coalitiemeerderheid én de oppositionele SPD steunen hem daarin. De Britse regering wil desnoods zonder Duitsland doorgaan met het EFA-project.