Luchtvaart en referenda houden Damrak wakker

AMSTERDAM, 6 JUNI. De Nederlandse luchtvaart en het Deense referendum hadden deze week de handel op de Amsterdamse beurs in hun greep. De toekomst van Fokker, de jaarcijfers van de KLM en de onrust over de toekomst van de Europese Monetaire Unie waren de voornaamste inspiratiebronnen op een zomers rustig Damrak.

De omzetten bleven de afgelopen dagen laag. Nu de toekomst van de Europese Unie even op losse schroeven is komen te staan, wachten particulieren en instituten af. Na vijf sterke maanden maakten de meeste fondsen een tijdelijke pas op de plaats en bleven de koersschommelingen tot dubbeltjes beperkt. De financiële markten schrokken licht van het Deense "nee'. Groter was de schrik toen ook Frankrijk besloot tot een referendum over het verdrag van Maastricht. In de nervositeit die toen over de verschillende Europese financiële markten viel, was het opmerkelijk dat de Amerikaanse dollar nauwelijks kon profiteren. Beleggers stapten massaal over naar de veilige Duitse mark en lieten Franse franc, Deense kroon, Britse pond en Italiaanse lire vallen. De dollar viel aan het slot van de week zelfs ver terug toen teleurstellende werkloosheidscijfers over de maand mei twijfel over de Amerikaanse economie aanwakkerden.

Fokker kreeg veel Duitse bluf te verstouwen en zag de beoogde samenwerking met Deutsche Aerospace (Dasa) verzanden in een zwaar gestoorde communicatiestroom. De koers van de vliegtuigbouwer kwam onder druk te staan en verloor uiteindelijk negen dubbeltjes. Het slot lag gisteren op 34 gulden.

De cijfers van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij konden de bekoring van beleggers wegdragen. KLM kwam terug in de zwarte cijfers en presenteerde een winst van 125 miljoen gulden. Aan de vooravond van de bekendmaking kwam de koers onder druk te staan. Zorg over de invloed van verlieslijdende deelnemingen veroorzaakte koersval van ruim een gulden. Maar KLM had een leuke verrassing in petto voor de aandeelhouders. Het concern betaalt voor het eerst sinds twee jaar weer een dividend (van één gulden) uit.

Bij het sluiten van de markt kreeg de luchtvaartmaatschappij gisteren nog een tegenvaller te verwerken. De grote Amerikaanse institutionele belegger Prudential Securities verlaagde zijn rating voor KLM van "hold' naar "buy'. Op Wall Street verloor het aandeel in reactie daarop ⅛ dollar op 22⅜ dollar. In Amsterdam lag het slot gisteren uiteindelijk op 40,40 gulden nadat woensdag een laagste weekkoers van 39,10 gulden was gehaald.

    • Max Christern