Kabinet trekt 106 mln uit voor taalles allochtonen

DEN HAAG, 6 JUNI. Het kabinet trekt de komende drie jaar 106 miljoen gulden uit om de wachtlijsten voor cursussen in de Nederlandse taal weg te werken. Volgend jaar moeten door meer en intensievere cursussen die wachtlijsten zijn verdwenen.

Dat hebben minister Ritzen (onderwijs) en minister Dales (binnenlandse zaken) gisteren bekendgemaakt. Hoewel het geld van de onderwijsbegroting afkomstig is, is de investering mede mogelijk gemaakt doordat minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) enkele weken geleden geld vrijmaakte voor onderwijs aan allochtonen.

Er staan nu zo'n 11.000 personen op de wachtlijsten, van wie bijna 80 procent uit het buitenland afkomstig is. Door de maatregelen moet ongeveer 10 procent extra leerkrachten worden aangetrokken. Hoewel er inmiddels extra opleidingen voor cursusleiders zijn gestart, erkent Ritzen dat de deelname hieraan nog niet groot genoeg is om het groeiend aantal cursussen te kunnen bemannen.

Minister Dales noemde gistermiddag de roep om een taalplicht voor buitenlanders een “non-discussie”. De meeste buitenlanders willen zelf de taal graag leren, getuige de wachtlijsten, zei Dales, zodat dwang overbodig is. Bovendien bestaat er volgens haar nu al genoeg wetgeving. Zo hebben de uitkeringsinstanties de mogelijkheid op uitkeringen te korten als iemand niet aan de slag kan komen omdat hij of zij weigert Nederlands te leren.

Ritzen komt met zijn maatregelen tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer, die vorig jaar een motie van CDA en PvdA over deze zaak aannam. De gemeenten krijgen de belangrijkste verantwoordelijkheid bij het wegwerken van de wachtlijsten. Ritzen zal nog voor de zomer afspraken met de gemeenten maken. Daarbij moet meer en beter worden ingespeeld op de wensen van de deelnemers. Veel cursussen zijn nu nog over een te lange tijd gespreid.