Fodor's 91; France, including Monaco Paperback, ...

Fodor's 91; France, including Monaco Paperback, Fodor's 1991, van ƒ 39,50 voor ƒ 12,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Frederic V. Grunfeld: Wild Spain Paperback, Ebury 1988, van ƒ 40,40 voor ƒ 9,90. Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam. Boekenmarkt.

Paul Duncan: Discovering the hill towns of Italy Gebonden, Clarkson 1990, van ƒ 59,50 voor ƒ 29,90. Boekenmarkt.

H.V. Morton: Op reis in Zuid-Italië Paperback, Hollandia 1989, van ƒ 34,90 voor ƒ 14,90. De Slegte.

Clare Brown: Italian country inns & villas Paperback, Harrap 1990, van ƒ 26,35 voor ƒ 8,95. De Slegte.

Justin Wintle: Romancing Vietnam Gebonden, Viking 1991, van ƒ 81,90 voor ƒ 9,90. Scheltema.

Lyman P. van Slyke: Yangtze: nature, history, and the river Gebonden, Addison-Wesley 1988, van ƒ 35,60 voor ƒ 12,50. Boekenmarkt.

Nissan N. Perez: Focus east; early photography in the near east, 1839-1885 Gebonden, Abrams 1988, van ƒ 109,90 voor ƒ 45,- Scheltema.

Maria & Pascal Maréchaux: Arabian moons Gebonden, Concept Media 1987, van ƒ 150,- voor ƒ 29,50. De Slegte.

John A. West: Ancient Egypt; a guide to the sacred places of ancient Egypt Paperback, Harrap 1989, van ƒ 41,70 voor ƒ 8,95. De Slegte.

Fodor's 91; France, including Monaco Paperback, Fodor's 1991, van ƒ 39,50 voor ƒ 12,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag (070-3658226).

Uitvoerige, algemeen georiënteerde gids: routebeschrijvingen, adressen van hotels en restaurants, en allerlei aanwijzingen voor "superb sightseeing'. Daarnaast worden extraatjes geboden zoals tabellen met Merovingers en Karolingers, een essay over de Franse keuken, en een beknopt vocabulair in Engelse tongval (met als uiterste redmiddel: ""Jeh nuh kohm-prahn pah''). Ook andere Fodor's bij de Boekenmarkt (navraag bij bovenstaand telefoonnummer).

Frederic V. Grunfeld: Wild Spain Paperback, Ebury 1988, van ƒ 40,40 voor ƒ 9,90. Scheltema Holkema Vermeulen, Amsterdam. Boekenmarkt.

Een ideale gids voor de wat ruig en onherbergzaam ingestelde natuurliefhebber. De auteur beschrijft tientallen routes door het "wilde Spanje' zoals dat onder meer te vinden is in de Pyreneeën en de Meseta. Veel aandacht voor flora en fauna.

Paul Duncan: Discovering the hill towns of Italy Gebonden, Clarkson 1990, van ƒ 59,50 voor ƒ 29,90. Boekenmarkt.

H.V. Morton: Op reis in Zuid-Italië Paperback, Hollandia 1989, van ƒ 34,90 voor ƒ 14,90. De Slegte.

Clare Brown: Italian country inns & villas Paperback, Harrap 1990, van ƒ 26,35 voor ƒ 8,95. De Slegte.

Duncan bezocht zo'n vijfenzeventig Italiaanse bergstadjes: architectuur, oude tradities en plaatselijke festiviteiten waaronder wijnfeesten, heilige dagen en zelfs ""bizarre ancient rituals''. Morton reisde door de vijf zuidelijke provincies van Italië, vooral geleid door een brede interesse voor historische en folkloristische onderwerpen (al heeft hij het en passant ook over ""prachtige, potige marktkoopvrouwen''). De gids van Clare Brown opent met vijf interessante reistochten, waarna een groot aantal hotels op Amerikaanse schaal wordt gewogen en goed bevonden. Ook andere deeltjes uit Karen Brown's (de dochter van Clare) Country Inn Series liggen bij de Slegte.

Justin Wintle: Romancing Vietnam Gebonden, Viking 1991, van ƒ 81,90 voor ƒ 9,90. Scheltema.

Een snel en vlot (soms iets te vlot) geschreven reisverslag, waarin Wintle op zoek gaat naar het "echte' Vietnam. Gemakkelijk is dat niet: van de ene geromantiseerde visie - zoals die tot uitdrukking komt in Amerikaanse films -, komt hij in de andere, communistisch gekleurde, terecht. Maar ook in dit land lijken perestrojka en glasnost toe te slaan, al heten ze hier doi moi (en vervullen ze de bevolking vooralsnog alleen met meewarig geglimlach).

Lyman P. van Slyke: Yangtze: nature, history, and the river Gebonden, Addison-Wesley 1988, van ƒ 35,60 voor ƒ 12,50. Boekenmarkt.

Een voorbeeldige studie - tegelijk te lezen als een reisverhaal - over de Yangtze (Jang tse-kiang): de vierduizend mijl lange rivier die bij Shanghai uitmondt in de Chinese Zee. Over geologie en geschiedenis, migratie en vestiging, koopmannen en bootslieden, jonken en stroomversnellingen. Opnieuw voorradig bij De Slegte: China Diary, van Hockney en Spender.

Nissan N. Perez: Focus east; early photography in the near east, 1839-1885 Gebonden, Abrams 1988, van ƒ 109,90 voor ƒ 45,- Scheltema.

Maria & Pascal Maréchaux: Arabian moons Gebonden, Concept Media 1987, van ƒ 150,- voor ƒ 29,50. De Slegte.

Perez stelde een inventarisatie op van de ruim tweehonderd fotografen (van missionarissen tot avonturiers) die in het midden van de vorige eeuw het Nabije Oosten bezochten. Fascinerende foto's van oudheden, straatleven en bevolking, en een zanderige geul die later het Suez-kanaal zou worden. Maria en Pascal Maréchaux zorgden voor een fraai fotoboek over het hedendaagse Jemen: het sociale leven, het landschap, en de eeuwenoude, in zand en stof verzonken steden.

John A. West: Ancient Egypt; a guide to the sacred places of ancient Egypt Paperback, Harrap 1989, van ƒ 41,70 voor ƒ 8,95. De Slegte.

Nauwkeurige beschrijvingen van piramides, koningsgraven en heiligdommen, met een speciale nadruk op de religieuze en mythologische achtergrond. De auteur mag zich af en toe graag verdiepen in allerlei occulte bijzonderheden, maar daar staat meer dan genoeg wereldlijke informatie tegenover. Onder de vele Baedekers-gidsen die bij De Slegte liggen, bevindt zich ook de uitgave over Egypte (1990).

    • Ewoud Sanders
    • Henk Lagerwaard