Federale soldaten verlaten kazerne

LJUBLJANA, 6 JUNI. Achthonderd federale soldaten en hun familieleden hebben gisteren de laatste Joegoslavische kazerne in de Bosnische hoofdstad Sarajevo verlaten.

Zij zaten twee maanden ingesloten in de kazerne die omsingeld was door de Territoriale Verdediging van Bosnië. Hun terugtrekking begon met een escorte van VN-vredestroepen nadat er een akkoord was bereikt tussen het leger en het Bosnische staatspresidium, waarbij werd overeengekomen dat de militairen slechts hun handwapens mochten meenemen en al het andere wapentuig in de kazerne moesten achterlaten.

Eerdere pogingen om de soldaten te evacueren mislukten als gevolg van onenigheid over de voorwaarden van terugtrekking en door voortdurende gevechten om de kazerne. De aftocht van het konvooi van vijftien autobussen, veertig vrachtwagens en zestig personenauto's verliep zonder incidenten.

Kort nadat het konvooi de stad gistermiddag om één uur verlaten had, werd de binnenstad opnieuw met granaten en bodemraketten beschoten door Servische eenheden. Bij de enige uren durende beschieting kwamen drie mensen om het leven.