Diplomaat Bot wordt nieuwe man bij de EG

Dr. B. R. Bot (54), secretaris-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken, is benoemd tot permanent vertegenwoordiger bij de Europese Gemeenschappen in Brussel.

Bernard Rudolf Bot, zoon van oud-minister Th. H. Bot van onderwijs (1963-1965) en ontwikkelingssamenwerking (1965-1966), studeerde rechten in Leiden en aan de Harvard Law School. In 1963 werd hij diplomaat. Sedertdien was hij onder meer bij de EG en de Navo gestationeerd; ook werkte hij in Buenos Aires en Oost-Berlijn en was hij ambassadeur in Ankara. In 1989 werd dr. Bot secretaris-generaal van het departement van buitenlandse zaken; daar heeft hij zich vooral toegelegd op managementverbetering. In politiek Den Haag werd de naam van Bot die bekend staat als iemand die niet al te formeel in de omgang is, meermalen genoemd als mogelijk staatssecretaris voor Europese zaken. In Brussel is hij de opvolger van ambassadeur mr. P.C. Nieman. Deze diplomaat is bij minister Van den Broek “in ongenade” is geraakt nadat hij Den Haag er in 1991 meermalen voor had gewaarschuwd dat het Nederlandse ontwerp-verdrag voor de politieke samenwerking in Europa geen schijn van kans maakte. Voor Nieman wordt nu naar een andere functie gezocht.