Denemarken "dankbaar' voor reacties

OSLO, 6 JUNI. De Deense minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann-Jensen heeft geen enkel bezwaar tegen herverkiezing van de Fransman Jacques Delors tot voorzitter van de Europese Commissie. Integendeel, Delors is "a tough sparringpartner' en in het eeuwige gevecht tussen de regeringen van de EG-lidstaten en de Europese Commissie zijn dergelijke "harde' figuren aan beide kanten nodig, vindt de minister.

Op een persconferentie, gistermiddag in Oslo, zei Ellemann-Jensen ook dat hij het "belachelijk' vindt om Delors de schuld te geven van de negatieve uitkomst van het Deense referendum over het verdrag van Maastricht. Uitgelekte rapporten en geruchten uit Brussel over plannen tot beperking van de invloed van kleine lidstaten bij uitbreiding van de EG hebben volgens de minister een groot, afschrikwekkend effect gehad op de publieke opinie in Denemarken.

Maar, aldus Ellemann-Jensen, het is “niet eerlijk” om dat aan Delors te verwijten. Het ging om discussiestukken die op een lager niveau in de Brusselse bureaucratie werden opgesteld en waarvan Delors geen kennis had, laat staan dat hij ze beschouwde als beleidsstukken. Hij prees Delors voor de manier waarop die in het openbaar afstand had genomen van de geruchtenstroom.

De Deense minister zei “dankbaar” te zijn voor de wijze waarop de EG-partners tijdens hun crisis-beraad van donderdagavond hadden laten blijken dat de deur naar Maastricht voor Denemarken open blijft. Dat de overige elf lidstaten doorgaan het met ratificatieproces, vindt Ellemann-Jensen “geen verrassing”. Volgens hem heeft het geen zin om op de komende EG-top van regeringsleiders opnieuw over het Deense probleem te praten. “Ik hoop dat de agenda voor Lissabon niet wordt veranderd. Ik hoop dat we ons daar concentreren op het onderwerp van de uitbreiding van de Gemeenschap.”