BIETENSALADE

Op de markt kocht ik voor deze salade heerlijke jonge bieten met loof. Ik was helemaal vergeten hoe lekker het bietenloof was tot ik de malse bladeren met hun donkerrode steeltjes zag.

Na behalve de bietensalade ook het loof bereid te hebben, bezocht ik de markt weer en vroeg de koopman of het loof ook los te koop was. Hij zei dat ik het tegen het scheiden van de markt voor niets kon krijgen. Maar wat moest ik ermee? vroeg hij. Gewoon als spinazie behandelen, luidde het antwoord. Dus, eventueel steeltjes bijsnijden, goed wassen en zo'n 5 minuten met aanhangend water in een pan gaar koken. Water afgieten, een royale klont boter door de groente scheppen en er zwarte peper over malen. Volgende week vraag ik hem of hij het geprobeerd heeft. De salade is overigens ook niet te versmaden.

Voor 6 personen:

750 gram kleine bieten, bijgesneden

1 rode ui, gesnipperd

2 eetlepels rode wijnazijn

1 teen knoflook, fijngehakt

snuf komijnpoeder

zout en versgemalen peper

Doe de bieten in een grote pan en bedek ze met koud water. Breng aan de kook en laat ze in circa 35-45 minuten gaar koken. Giet het water af en snijd ze in blokjes.

Doe de blokjes biet in een kom en schep voorzichtig om met de ui, azijn, knoflook, komijn en wat zout en peper. Laat de bieten even afkoelen en dek dan de kom met plastic folie af. Zet de kom in de koelkast en laat minstens 6 uur of liefst een nacht staan. Schep de bieten af en toe om.

    • Kim Maclean