Benoeming VS-diplomaat uitgesteld

WASHINGTON, 6 JUNI. De benoeming van Donald Alexander, die door president Bush is voorgedragen als ambassadeur naar Nederland, is uitgesteld. Leden van de Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken zijn geërgerd over de wijze waarop Bush hem heeft aangewezen. Er bestaat kans dat Alexander zijn post misloopt, omdat de Senaat de benoeming van Bush niet wil bekrachtigen.

De in Kansas woonachtige rijke, succesvolle zakenman Alexander is in Nederland geboren. Hij heeft geen diplomatieke ervaring. Voor Bush heeft hij zich verdienstelijk gemaakt door een campagnegift van 100.000 dollar. Een wetsvoorstel van de Democraten in het Congres om de mazen van de wet voor dergelijke campagnegiften te dichten is door Bush met een veto getroffen. Met name Bush profiteert van de mazen, omdat zich onder de Republikeinen veel rijke gevers bevinden.

De huidige ambassadeur, Wilkins, is eigenaar van een succesvolle pizzaketen. Hij was ook een belangrijk ondersteuner van de campagne van Bush. Tijdens een commissiehoorzitting donderdag toonden de senatoren zich verstoord over deze praktijk, waardoor onervaren mensen diplomatieke posten krijgen. Er waren niet voldoende senatoren om een beslissing te nemen. De komende weken wordt het lot van Alexander verder gewogen.