VN-militairen komen onder vuur van Rode Khmer

PHNOM PENH, 5 JUNI. Troepen van de Rode Khmer hebben stellingen van het regeringsleger in het noorden van Cambodja onder vuur genomen op het moment dat waarnemers van de Verenigde Naties op bezoek waren.

Dat heeft een woordvoerder van de VN gisteren gezegd. Niemand van de VN-mensen, van wie de nationaliteit niet is genoemd, liep verwondingen op. Intussen heeft de ondercommandant van de VN-troepen in Phnom Penh, Michel Loridon, aangekondigd dat de voorgenomen ontwapening van de vier strijdende partijen volgens plan zal beginnen op 13 juni. Loridon zei dat de klacht van de Rode Khmer dat zich nog steeds Vietnamese troepen, vermomd als burgers, in Cambodja bevinden is onderzocht, maar dat er tot nu toe geen enkel bewijs is gevonden. De Rode Khmer weigert ook met verwijzing naar de Vietnamese aanwezigheid een contingent van 850 Nederlandse mariniers toe te laten in het grensgebied tussen Cambodja en Thailand. Het is nog steeds niet zeker of de mariniers zoals gepland morgen de Thaise grens kunnen oversteken. De leider van de VN-operatie, de Japanner Akashi, heeft vandaag in felle bewoordingen het optreden van de Rode Khmer veroordeeld. Akashi noemde de eis van de Rode Khmer dat Vietnamese burgers het land moeten verlaten “racistisch”. (AP, UPI, Reuter)