TOFFEESAUS MET NOTEN

Van de potjes honing met walnoten, waarvan ik in deze rubriek anderhalf jaar geleden de bereiding beschreef, heb ik op een schap in de kelder nog steeds een voorraad staan, die ik onlangs, op een warme meidag, weer aansprak.

Ditmaal werd het een zoete saus om over vanille-ijs te schenken. Voor het maken van het recept is het overigens niet nodig over het ingepotte produkt te beschikken: ”verse' honing en noten voldoen ook.

Voor 4-5 personen:

50 gram echte boter

3-4 eetlepels honing en noten uit de pot, of 2 eetlepels honing plus 40 gram grof gehakte wal- of hazelnoten

1 volle eetlepel lichtbruine of gele basterdsuiker

vanilleroomijs

Smelt de boter in een klein pannetje, voeg de honing met noten toe en laat het mengsel 1 minuut flink borrelen. Roer de basterdsuiker erdoor en laat de saus nog even pruttelen.

Verdeel het ijs over bordjes en schep wat saus erover. De stroom saus stolt tot toffee en het ijs smelt op de lepel en de tong.