Pools parlement stuurt kabinet-Olszewski weg

WARSCHAU, 5 JUNI. Het Poolse parlement heeft vanochtend vroeg de regering naar huis gestuurd. Geheel volgens verwachting struikelde het centrum-rechtse kabinet van premier Jan Olszewski over een motie van wantrouwen. Vandaag heeft president Walesa de leider van de boerenpartij PSL, Waldemar Pawlak, voorgesteld als nieuwe premier.

Na een furieus debat nam de Sejm met 273 tegen 119 stemmen bij 33 onthoudingen de motie van wantrouwen tegen Olszewski aan. Daarmee gaf het Poolse parlement gevolg aan een oproep van Walesa om de regering naar huis te sturen. Olszewski trachtte op het laatste moment zijn val te verhinderen door alle leden van de Sejm verzegelde enveloppen toe te sturen met lijsten van vermeende agenten van de voormalige geheime dienst die nog altijd hoge functies bekleden. Algemeen werd die actie beschouwd als een poging om verdeeldheid te zaaien onder zijn tegenstanders en het debat over de motie van wantrouwen te beïnvloeden of te verhinderen. President Walesa noemde de verspreiding van de lijsten met voormalige medewerkers van de geheime dienst “een poging het parlement te chanteren en de staat te ondermijnen”. Volgens Walesa zijn de dossiers waarop de lijsten waren gebaseerd vervalst - hij kwam er zelf op voor als een vermeende informant van de communistische geheime dienst - en was de verspreiding van de lijsten “illegaal” en “een manipulatie”. Hij riep gisteravond - opnieuw - op tot het onmiddellijke ontslag van de regering.

Olszewski weigerde gisteravond op te stappen. Hij kon evenwel de motie van wantrouwen, vorige week al ingediend door de oppositionele Democratische Unie van ex-premier Mazowiecki, niet meer ontlopen. (AP, Reuter)