"Nahossers' ontevreden over bonden in druilerig Deventer

ROTTERDAM, 5 JUNI. “Zo'n 4.900 gulden. Maar wat gaat u dat eigenlijk aan?” De grote, al wat grijzende man voelt zich duidelijk overvallen door de vraag hoeveel hij netto per maand verdient. Hij blijkt leraar Frans op een school waar het aantal leerlingen daalt en heeft een aanstelling voor 22 uur. Dat hij toch een salaris krijgt voor de volle 29 uur, heeft hij te danken aan de zogeheten garantieregeling, een verworvenheid uit het verleden in de rechtspositie van de leraar.

De man is een van de bijna duizend leraren die zich gistermiddag hadden verzameld in een tent in het door regen zeer drassige 't Worpplantsoen in Deventer. Hij vindt dat er iets moet worden gedaan aan de salarisachterstand (“Ritzen heeft het zelf laten onderzoeken”) die leraren hebben op andere ambtenaren. Als leraar in het voortgezet onderwijs vormt hij een minderheid onder de aanwezigen. Het blijken vooral leerkrachten uit het basisonderwijs te zijn die gisteren in het noorden, oosten en midden van het land meededen aan de acties van de vier onderwijsvakbonden. Ruim 2.000 stakende leraren registreerden de bonden in de zeven provincies. Volgende week donderdag voeren de bonden actie in Noord- en Zuid-Holland en een week later in het zuiden van Nederland. Zo'n 250 scholen waren gesloten. In Groningen en Deventer waren er manifestaties.

De actiedag is bedoeld als "opwarmertje' voor een landelijke staking in september. Want die komt er ook, zo maakten de bonden gisteren duidelijk. De bonden gaan er niet vanuit dat de huidige acties enige invloed zullen hebben. “Reken er maar niet op dat de begroting een leuke verrassing bevat”, waarschuwde het CNV. En vice-voorzitter K. Adelmund van de FNV maakte duidelijk dat de leraren moeten concurreren met andere groepen in de collectieve sector, zoals de verpleging. “Verzwaring van de collectieve lastendruk zit er niet in. U zult dus slim moeten manoeuvreren”, zei Adelmund tegen de leraren, die meer belangstelling voor elkaar leken te hebben dan voor de sprekers op het podium.

Als Ank Hendriks uit Wageningen op het podium verschijnt wordt het wat stiller in de tent. Zij is "nahosser' en maakt duidelijk waar voor een groot deel van de aanwezigen het daadwerkelijke probleem ligt: bij het salaris van de beginnende leraar. Dat te verbeteren hoort de hoogste prioriteit te hebben en die eis mag niet ergens achteraan op het wensenlijstje van de vakbonden prijken. “Als dat niet verandert en de bonden niets specifiek voor de jonge leden gaan doen, dan spelen ze met vuur”, waarschuwde Hendriks. “Dan zullen de jonge leden bij bosjes weglopen.”

Die waarschuwing bereikte veel deelnemers niet meer, want halverwege de manifestie begon de uittocht al. Voor een deel bijna de tent uitgeschreeuwd door het harde geluid van de band, deels ook omdat er 's avonds met de kinderen mee moest worden gelopen in de avondvierdaagse. Maar zeker ook uit teleurstelling. Zoals een jonge lerares uit Arnhem zei: “Het gaat eigenlijk helemaal niet over ons. Het was de eerste keer dat ik actie voerde, maar misschien was het ook wel de laatste keer.”

    • Quirien van Koolwijk