Montenegro twijfelt over banden met Servië

BELGRADO, 5 JUNI. De president van Montenegro, een van de twee federale eenheden van het nieuwe Joegoslavië, heeft gisteren voor het eerst gezegd dat het samengaan met Servië “misschien een vergissing” is.

“Ik laat de mogelijkheid open dat we vergissingen hebben gemaakt”, zei Momir Bulatovic in een vraaggesprek met het persbureau AP. “Verandering is mogelijk. We hebben nog relaties met de Servische autoriteiten, maar we proberen ook intensief om de gemaakte fouten onder ogen te zien. De koers wordt aangepast.”

Bulatovic' opmerkingen zijn het eerste signaal van spanningen tussen Servië en het traditioneel pro-Servische Montenegro. De achtergrond van die spanningen moet waarschijnlijk vooral worden gezocht in de Servische betrokkenheid bij de oorlog in Bosnië en bij de VN-sancties, die vooral tegen Servië zijn gericht maar die ook Montenegro zwaar treffen.

De belangrijkste oppositiepartij van Servië is van plan in de tweede helft van deze maand met demonstraties in Belgrado de Servische president, Slobodan Milosevic, ten val te brengen. Dat zei oppositieleider Vuk Draskovic gisteren op een persconferentie. Duizend studenten begonnen gisteren al aan een sit-in voor de universiteit in Belgrado, die eveneens gericht is op het aftreden van de president - gezien als de hoofdverantwoordelijke voor de afkondiging van de VN-sancties tegen Servië en Montenegro. Zesenveertig leden van de Servische Academie van Wetenschappen, voorheen een forum waarin de nationalistische politiek van Milosevic op veel steun kon rekenen, hebben gisteren per open brief op zijn aftreden aangedrongen. Dat zou, aldus het schrijven, “een daad van grote vaderlandsliefde” zijn. Milosevic zelf heeft woensdag gezegd zijn aftreden niet uit te sluiten, als dat de weg naar opheffing van de sancties zou zijn.

Draskovic verklaarde zich tegen de VN-sancties, en ook tegen de oorlog in de verschillende delen van het voormalige Joegoslavië. Een politieke omslag in Servië, meende hij, zal ook leiden tot politieke veranderingen in de andere republieken, met name in Kroatië, waarbij nationalistische oorlogszuchtigen zullen moeten wijken voor “mensen met verstand”. Dan zal het mogelijk zijn onderhandelingen te openen en de oorlog te beëindigen, aldus de Servische oppositieleider.

In Bosnië werd gisteren opnieuw gevochten, vooral in en rondom Sarajevo. Een VN-woordvoerder waarschuwde gisteren dat tienduizenden inwoners van Sarajevo worden bedreigd door hongersnood.

    • Raymond van den Boogaard