Midland verkoopt Thomas Cook

ROTTERDAM, 5 JUNI. Midland Bank, een van de vier grote Britse banken, gaat dochteronderneming Thomas Cook verkopen aan de grootste chartermaatschappij van Duitsland, LTU, en de Westdeutsche Landesbank. Dat heeft de directie van Midland gisteren bekend gemaakt. Met de transactie, die in oktober van dit jaar wordt afgerond, is een bedrag gemoeid van 200 miljoen pond (660 miljoen gulden).

Thomas Cook, dat in 1841 door de Britse naamgever werd gestart met een excursie van Londen naar Leeds en Leicester (prijs: 1 shilling), is een van de oudste ondernemingen in reizen en reisfinancieringen. Op dit moment is het bedrijf de op twee na grootste uitgever van travellers cheques ter wereld. Midland nam Thomas Cook in 1977 over. In 1991 maakte het bedrijf een brutowinst van 9 miljoen pond op een omzet 430 miljoen pond.

De Duitse chartermaatschappij LTU zal 90 procent van de aandelen van Thomas Cook overnemen. De Westdeutsche Landesbank, de derde grootste bank van Duitsland en aandeelhouder van LTU, neemt de overname van tien procent van de aandelen van Thomas Cook voor zijn rekening. Beide Duitse ondernemingen willen zich met de overname een sterkere positie verwerven op de internationale reismarkt.

Midland verkoopt Thomas Cook om zich verder te kunnen concentreren op de kernactiviteiten. De bank is al meer dan twee maanden inzet van een strijd tussen de Britse Lloyds Bank en Hong Kong & Shanghai Banking Corp. Beide banken zijn voornemens Midland over te nemen. Hong Kong Bank deed als eerste een bod van omgerekend 11 miljard gulden en verhoogde dat deze week met 1,5 miljard gulden. Het bod van Lloyds, dat 12 miljard gulden bedraagt, is gedaan met als voorwaarde dat een samengaan van Lloyds en Midland door de Britse commissie voor mededinging voor wordt goedgekeurd.