Latijns-Amerikaanse landen laken EG-quota bananen

SAN JOSÉ, 5 JUNI. Zeven bananenproducerende landen in Latijns-Amerika zijn van plan de EG aan te klagen bij de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) over de voorgenomen importbeperkingen op de Europese markt.

De EG wil per 1 januari 1993 importquota en een heffing van 20 procent opleggen voor deze bananen. De Carabische bananenproducenten in de met de EG geassocieerde ACS-landen krijgen dan een concurrentievoordeel. Het voorstel om de bananenimport uit de protesterende landen aan banden te leggen moet nog bekrachtigd worden door de Europese ministerraad.

“Wij stellen dat de EG een voorstel doet dat illegaal is en waarvan zij weet dat het illegaal is”, zei Roberto Rojas, de handelsminister van Costa Rica namens Ecuador, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama. Onlangs waren de ministers van deze landen nog in Europa om een vrijere markt te bepleiten. Handelsminister Juna Falconi uit Equador, de grootste bananenproducent van de wereld, zei dat zijn land “niet vanaf de zijlijn blijft toekijken, hoewel we het nadeel hebben niet deel uit te maken van de Gatt”.

Bananen zijn het voornaamste exportprodukt van veel Latijns-Amerikaanse landen. In 1991 voerden zij gezamenlijk rond de twee miljoen ton van dit fruit uit naar Europa. (AP, AFP)