KLM klimt verder op stil Beursplein

AMSTERDAM, 5 JUNI. Met een lang pinksterweekend voor de deur bleef het vandaag erg rustig op het Damrak. De meeste fondsen kwamen nauwelijks van hun plaats en de omzetten bleven erg beperkt. KLM, dat beleggers verraste met een dividend van een gulden, klom verder door.

AMSTERDAM Gisteren werdde winst van 125 miljoen gulden die de KLM aan het begin van de middag bekend maakte, beloond met acht dubbeltjes winst op een slot van 40,30 gulden. Vanmorgen tikte KLM even de 41 gulden aan. Omstreeks het middaguur hing de koers daar een dubbeltje onder.

Terwijl de communicatiestoornis tussen Fokker en Dasa steeds groter lijkt te worden, steeg het de koers van de Nederlandse vliegtuigbouwer vier dubbeltjes. Aegon viel op met acht dubbeltjes winst. Maar ook bij de verzekeraar uit Den Haag gingen erg weinig stukken om. Ook Amev trok aan. De winst was drie dubbeltjes op 55,30 gulden. ABN Amro noteerde onveranderd op 44,70 gulden.

NEW YORK Op Wall Street is het Dow Jones-industrie gemiddelde gisteren weer onder de 3.400-puntengrens beland. De beursbarometer daalde 7,28 punten tot 3.399,74. Beleggers bleven langs de zijlijn staan met het oog op de vandaag in de VS te publiceren werkloosheidscijfers over mei. Allen de autofondsen waren in trek. Er werd veel gehandeld in aandelen van General Motors, Ford en Chrysler in reactie op koopadviezen.

LONDEN De Londense aandelenkoersen konden zich vanmorgen niet herstellen van een lage opening. De omzetten bleven erg klein. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren een punt hoger sloot op 2.681,9, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 9,7 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen kwamen vanmorgen nauwelijks van hun plaats. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 3,73 hoger sloot op 1.792,31, stond omstreeks het middaguur op een verlies van 0,21 punt.

TOKIO De beurs van Tokio beleefde vandaag een slechte en wederom rustige laatste beursdag van de week. Het Nikkei-225-industrieel gemiddelde daalde met 174,03 punten tot 17.790,04 punten. Gisteren waren er bijna 225 punten van de index afgegaan.