Handel met voorkennis zorgt voor oproer in VS

NEW YORK, 5 JUNI. De Securities and Exchange Commission (SEC), het Amerikaanse orgaan dat toezicht houdt op de effectenhandel, heeft gisteren zeven topmensen uit het bedrijfsleven beschuldigd van handel met voorkennis. Met deze zaak, een van de grootste uit de geschiedenis van Wall Street, is een illegaal verkregen winst van ten minste 23 miljoen dollar gemoeid.

Betrokkenen zijn onder meer Martin E. Revson, mede-oprichter van de cosmeticafirma Revlon, Edward R. Downe, voormalig directeur van effectenkantoor Bear, Stearns en Milton Weinger, een handelaar bij Oppenheimer & Co.

Steven A. Greenberg, Fred R. Sullivan, Thomas Warde en David Salamone betrokken. De winsten werden behaald in de periode 1987 tot 1989.

Revson, Weinger en Greenberg hebben alle beschuldigingen van de hand gewezen, Sullivan heeft inmiddels een schikking voorgesteld. De hoofdrol in het huidige schandaal wordt echter vertolkt door de voormalige journalist Edward Downe, in zijn eentje goed voor 8 miljoen illegaal opgestreken winst. Uren na het uitbrengen van de beschuldigingen bekende Downe (62) schuldig te zijn aan samenzwering en aan het verzwijgen van effectentransacties. Op elk van deze aanklachten staat een maximumstraf van vijf jaar cel en 250.000 dollar boete. Bovendien zal de SEC de winsten terugvorderen van alle betrokkenen en bestaat de mogelijkheden dat boetes daarover oplopen tot drie keer het behaalde winstbedrag.

Edward Downe is getrouwd met de erfgename van het Ford-imperium, Charlotte Ford. Hun huis in Southampton werd een ontmoetingsplaats voor een aantal van de beschuldigden. Een van de gevallen die aanleiding waren tot de beschuldigingen aan het adres van Downe waren de transacties van Broadsword Ltd., een op Bermuda ingeschreven bedrijf van Downe en David Salamone, dat via Londen in effecten handelde. Op een directievergadering van Bear, Stearns hoorde Downe dat een deel van de aandelen van het bedrijf voor een vastgesteld bedrag door een institutionele belegger zou worden gekocht. Prompt kocht Broadsword 150.600 aandelen op. Door de crash van oktober 1987 leed Broadsword hierop verlies maar in andere gevallen die zich volgens hetzelfde schema voltrokken werden miljoenenwinsten behaald.

Wall Street werd vanaf het midden van de jaren tachtig regelmatig opgeschrikt door zaken waarin handel met voorkennis een rol speelde. Het einde van het tijdperk van de grote schandalen leek te zijn aangebroken met de schuldbekentenis van junkbondkoning Michael Milken in 1990. Hij werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

Dat de SEC nu deze zaak aan het licht brengt kan erop wijzen dat zij niet van plan is haar aandacht te laten verslappen. Integendeel, de greep op de effectenhandel moet volgens velen worden verstevigd. Al enige tijd is bijvoorbeeld een wet in de maak die het handelen in bepaalde soorten effecten (staatsobligaties) aan strengere regels onderwerpt. Daarbij staan de grote investeerders en de effectenhandelaren lijnrecht tegenover elkaar. Het lobbyen tegen het aannemen van de wet van de kant van de grote effectenfirma's is gericht op de talrijke afgevaardigden en senatoren bij hun verkiezingscampagnes financiële steun hebben ontvangen.

    • Lucas Ligtenberg